La editura Polirom a apărut cea de-a XVI-a ediție a Anuarului în limba română al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu tema Construcții și deconstrucții de-a lungul unui secol. Istoriile partidului comunist, coordonat de Dalia Báthory, Ștefan Bosomitu și Luciana Jinga.

Cel mai recent volum al Anuarului IICCMER analizează politica, evoluția și modul de gândire ale Partidului Comunist, în principal, și ale mișcării de stânga, în general, în România ultimilor o sută de ani (1921-2021). Pe lângă o analiză a reconstrucțiilor discursive de după 1989, cele opt studii care alcătuiesc volumul surprind evoluţiile politice ale partidului unic și, mai ales, maniera în care, filtrate de interese şi opţiuni de moment, au avut un impact major asupra transformărilor sociale, a dinamicii cotidianului sau a traiectoriilor biografice ale diferiţilor subiecţi. Textele surprind imaginea unui partid departe de clişeele binecunoscute: rigiditate, lipsă de şovăire, schiţând portretul unui actor politic într‑o continuă transformare, supus modelărilor şi (re) evaluărilor ciclice, atent la contextul internaţional în care evoluează, dar şi la presiunile conjuncturilor interne. Aceste contribuţii compun, într‑o structură ordonată cronologic, diferite imagini şi ipostaze ce definesc evoluţiile politice, organizatorice şi ideologice prin care a trecut Partidul Comunist Român în decursul veacului trecut.

Prin acest volum, Anuarul IICCMER îşi consolidează poziţia de reper important al istoriografiei ce are în vedere comunismul şi postcomunismul românesc. Continuându‑şi misiunea asumată încă de la apariţia primei ediții, Anuarul IICCMER reuneşte atât studii ale unor cercetători consacraţi, cât şi materiale ale colegilor noştri mai tineri, dar la fel de merituoşi.

Cuprinsul lucrării poate fi consultat aici.

Cea de-a XVI-a ediție a Anuarului poate fi achiziționată online aici și în librării.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.