Arhiva Europa Liberă2021-01-30T12:58:30+02:00

Arhiva Europa Liberă

Radio Europa Liberă este considerat cel mai important fenomen mediatic al României de până în 1989, care a jucat un rol determinant în istoria recentă a țării.

Premisele pentru înlăturarea totalitarismului și orientarea spre democrație se datorează în mare măsură acestui post de radio. Pentru mulţi români, emisiunile de la Europa Liberă au fost oxigenul care le-a permis să respire și să reziste sub comunism. Europa Liberă a salvat vieți și a influențat destine, fiind marea obsesie a lui Nicolae Ceauşescu și a Securității. Împotriva Europei Libere autoritățile comuniste au îndreptat un întreg arsenal de măsuri, de la bruiajul postului la interceptarea corespondenței și atentate împotriva angajaților acestuia.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va pune în curând la dispoziția publicului larg o parte din arhiva de emisiuni transmise la Radio Europa Liberă în perioada 1956-1991. Opisul acestor 1514 înregistrări va putea fi consultat online, iar înregistrările vor fi disponibile la Sala de Studiu a Institutului. Se regăsesc emisiuni difuzate în ordine cronologică și cu sugestii de categorii, înregistrări fără dată certă și fragmente (probabil nedifuzate), rateuri, înregistrări muzicale din arhiva Europei Libere, înregistrări de la Monitoring (Radio București).

Arhiva va fi disponibilă în curând, vă rugăm să verificați periodic această secțiune.

Noutăți

Newsletter

Fiți la curent cu activitatea noastră

ACEASTĂ ZI ÎN CALENDAR

Remember

Se întâmpla pe 12 august: În 1950, este adoptat decretul-lege privind pedeapsa capitală pentru delicte împotriva ordinii și libertății interne, împotriva independenței naționale, furt și distrugere de echipament militar, complot împotriva statului etc., care permite ca pedeapsa cu moartea să se aplice într-o arie largă, potrivit intereselor puterii politice.

Learn more
Go to Top