Fototeca online este cea mai mafototecare colecţie de fotografii din timpul comunismului, pusă la dispoziţia publicului printr-o acţiune comună derulată de Arhivele Naţionale ale României şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER, anterior Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România).

Fotografiile acoperă o paletă extrem de bogată. Chiar dacă printre resursele disponibile se regăsesc şi imagini de la întâlniri ale comuniştilor în ilegalitate, din penitenciarele în care au fost închişi lideri comunişti, portrete de tinereţe ale acestora etc., majoritatea fotografiilor vizează perioada 1944-1989: intrarea Armatei Roşii în Bucureşti, evenimentele politice din 1944-1947, vizitele în străinătate ale liderilor comunişti, momente din viaţa personală a dictatorilor Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, vizitele oficiale în ţară, congresele partidului, reuniunile culturale, nomenclatura de partid în diferite ipostaze, manifeste, mitinguri, portrete oficiale, evenimente publice etc.

Utilizatorii vor înţelege că majoritatea fotografiilor din această bază de date au fost realizate în scop propagandistic, date fiind considerentele ideologice ale epocii. Legendele, precum şi câmpurile de identificare ale fotografiilor au fost preluate întocmai după documentele vremii.

Fototeca online este disponibilă la adresa http://fototeca.www.iiccmer.ro/.