În anul 2008, Parlamentul European a desemnat ziua de 23 august ca Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului. Această zi a fost comemorată pentru prima dată în anul 2011 în Varșovia, sub auspiciile Președinției poloneze a Uniunii Europene. A fost emisă atunci „Declarația de la Varșovia“, ai cărei semnatari au subliniat necesitatea de păstrare în memoria europenilor a consecințelor regimurilor totalitare criminale și au cerut Uniunii Europene să cerceteze și să centralizeze documentele referitoare la crimele comise de aceste regimuri.

În 2013, pentru a consolida această dată în memoria europenilor ca simbol al comemorării victimelor regimurilor totalitare din secolul XX, Reţeaua Europeană „Memorie şi Solidaritate” (European Network Remembrance and Solidarity) a lansat o iniţiativă specială: „Remember. August 23“. Astfel, ENRS a creat o serie de cărţi poştale, insigne şi bannere în semn de respect faţă de cei care au luptat pentru ca noi să putem trăi astăzi în democraţie. 

Simbolul central al campaniei, panglica neagră, a fost plasată pe zece cărţi poştale, care înfățișează portretele prizonierilor lagărelor de concentrare, a lagărelor de exterminare, a gulagurilor sovietice și a închisorilor staliniste, creând astfel un tablou simbolic, expresiv și dureros al crimei. Una dintre personalităţile care apar în această selecţie este cardinalul român Iuliu Hossu (1885–1970), episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, senator de drept în Parlamentul României. Arestat de Securitate în 1948, a fost închis la penitenciarul Sighet şi reţinut cu domiciliu obligatoriu la mănăstirile de la Căldăruşani, Curtea de Argeş şi Ciorogârla.

Cei interesaţi să se alăture iniţiativei „Remember. August 23“ pot prelua elementele grafice ale campaniei de pe pagina web http://www.enrs.eu/august23. 

Rețeaua Europeană „Memorie și Solidaritate” este o rețea internațională, al cărei scop este cercetarea, documentarea și popularizarea istoriei Europei în secolul XX și modalitățile de comemorare ale acesteia. Din această reţea fac parte Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România, iar în Comitetele Consultative ale acesteia sunt prezenți reprezentanții Austriei, Cehiei și Letoniei.