Bucureşti, 11 decembrie 2014. A apărut cel mai recent număr al revistei Memoria, 89 (4/2014), realizat în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Memoria. Revista gândirii arestate, fondator: Banu Rădulescu, este editată de Fundaţia Culturală „Memoria” sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Acest număr marchează împlinirea unui sfert de veac de la enlivenment care au dus la prăbuşirea simbolică a regimului comunist din România în decembrie 1989. Textele dosarului tematic al celui mai recent număr sintetizează eforturile depuse în ultimii aproape zece ani de către IICCR/IICCMER de identificare a victimelor comunismului de la noi care nu au avut parte de proces, oricât de nedrept, și a căror memorie părea să fie ștearsă pentru totdeauna.

Cuprins: Radu Preda, După 25 de ani. Pentru reconcilierea memoriilor, Cosmin Budeancă, Investigaţiile arheologice speciale la IICCR/IICCMER(2006-2014), Gheorghe Petrov, Arheologia crimei, Mircea Carp, Centenar Corneliu Coposu la Sighet, Micaela Ghiţescu, L-am avut comandant pe Vişinescu, Alexandru Zub, Arhitect Niculae Rădulescu, secvenţe memoriale.

Numărul 89 al revistei Memoria poate fi achiziţionat începând cu 17 decembrie 2014 de la librăriile Humanitas din ţară şi de la sediul redacţiei din Calea Victoriei, 133, Bucureşti. 

IICCMER și Fundația Culturală „Memoria” lansează acest număr tematic vineri, 19 decembrie 2014, de la orele 14.00, la librăria Humanitas-Kretzulescu din Bucureşti (Calea Victoriei, 45).

Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să ne contactaţi la e-mail office@www.iiccmer.ro sau la telefon +40 21 316 7565.

*

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc. 

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: www.iiccmer.ro sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.