Volumul cu numărul II al lucrării Instituţia cenzurii comuniste în România de Liliana Corobca a fost publicat la Editura Ratio et Revelatio cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Cenzura a fost a treia instituţie, ca importanţă, după Partid şi Securitate, care a contribuit major la menţinerea regimului comunist. Culegerea conţine numeroase documente ale fondului arhivistic care încearcă să găsească răspunsuri la întrebări precum: Ce rol avea cenzura, ca instituţie secretă, în societate? Cum relaţiona cu alte instituţii? Unde se situa ierarhic Direcţia Generală a Presei şi Tipăriturilor în societatea comunistă?

„Cenzura nu este doar o instituţie formată din dispoziţii, rapoarte şi stenograme, ci şi din 300-400 de oameni care lucrau acolo. (…) Am inclus mai multe documente care conturează profilul cenzorului, de la tabele cu situaţia cenzorilor încadraţi în învăţământul superior sau mediu, caracteristici, mustrări, remunerări, la scene mai puţin convenţionale din viaţa internă a cenzurii, care conturează atmosfera generală a instituţiei.”, spune Liliana Corobca în descrierea lucrării sale.

Instituţia cenzurii comuniste în România – volumul II poate fi achiziţionat online aici.

*

Despre autoare
Liliana Corobca (n. 10 octombrie 1975, Săseni, Republica Moldova) este expert la compartimentul Exilul românesc al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității de Stat din Moldova (1992-1997) și doctor în litere la Universitatea din București (2001). Printre volumele publicate se numără Negrissimo (Arc, Chişinău, 2003), Personajul în romanul românesc interbelic (teză de doctorat, Editura Universităţii din Bucureşti, 2003); Un an în Paradis (Cartea Românească, 2005) tradus în italiană în 2009 şi în germană în 2011; Kinderland (Cartea Românească, 2013);Controlul cărţii. Cenzura literaturii în regimul comunist din România (Polirom, 2014), Cenzura pentru începători (Tannhäuser, 2014).