Vineri, 24 iulie 2015, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii. Decizia nu este definitivă.

În rechizitoriu procurorii au arătat că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora.

În aprilie 2013, IICCMER anunţa că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor pe durata exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964, printre care şi lt.-col. (r) Alexandru Vişinescu.

Pe 30 iulie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea urmăririi penale faţă de lt.-col. (r) Alexandru Vişinescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de genocid, acesta fiind acuzat că a supus colectivitatea deţinuţilor politici din Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratamente de natură să conducă la distrugerea fizică a acestora.

Lt.-col. (r) Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014 sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii. Judecarea pe fond a dosarului a început pe 23 septembrie 2014.

Potrivit cadrului legal de funcţionare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii ştiinţifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.

Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să ne contactaţi la e-mail office@www.iiccmer.ro sau la telefon +40 21 316 7565.

Ecouri în presă (selecţie)
Mediafax: Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost CONDAMNAT la 20 de ani de închisoare. Ce despăgubiri trebuie să plătească urmaşilor victimelor sale
Agerpres: Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare; decizia nu e definitivă
Hotnews: Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare; decizia nu e definitivă
TVR: Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare
Realitatea: Torţionarul Vişinescu, 20 de ani de închisoare şi degradarea militară
Pro TV: Alexandru Vişinescu şi-ar putea petrece restul vieţii după gratii. Ce pedeapsă a primit torţionarul lagărului Râmnicu Sărat
Digi 24: Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare
Adevărul: Torţionarul Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă
România Liberă: Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare
Gândul: Vişinescu a fost condamnat azi la 20 de ani închisoare

Presă străină
Associated Press: Communist-era prison commander handed 20-year year sentence
BBC: Romania jails Communist-era prison chief in landmark case
New York Times: Communist-Era Prison Commander Handed 20-Year Sentence
The Guardian: Communist-era Romanian prison commander jailed for 20 years
Deutsche Welle: Ex-commander of Romanian communist prison sentenced to 20 years
Euronews: Romania: former prison commandant given 20 years for crimes against humanity