Asociaţia Internaţională Platform of European Memory and Conscience [Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene] felicită într-un comunicat de presă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pentru rolul pe care l-a avut în trimiterea în instanţă a lui Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, care a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Condamnarea lui Alexandru Vişinescu este o piatră de hotar pentru Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), se arată în comunicatul oficial al Asociaţiei. „Aceasta este doar o primă victorie şi nu se poate considera nici pe departe că s-a făcut dreptate pentru crimele comunismului. Lanţul ierarhic trebuie reconstituit, iar conducerea politică trebuie adusă în faţa justiţiei, nu numai cea din primii ani ai comunismului, ci de pe tot parcursul regimului Ceauşescu. Sunt destui responsabili care se află încă în viaţă.”, a declarat Radu Preda, Preşedinte executiv al IICCMER. În luna mai 2015, Platforma a lansat un apel către comunitatea internaţională pentru aducerea în faţa instanţei a tuturor celor vinovaţi de crime în timpul regimului comunist.

Fondată la 14 octombrie 2011, Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene este rezultatul colaborării între instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale, care au drept scop analiza trecutului totalitar şi onorarea victimelor regimurilor represive în Europa. Obiectivul platformei este să promoveze cooperarea dintre institute de cercetare, arhive, muzee şi alte organizaţii publice şi private specializate în istoria şi memoria regimurilor şi ideologiilor fasciste şi comuniste. Platforma reprezintă o instituţie cu un rol fundamental în demersurile de consolidare a democraţiei prin intermediul confruntării experienţei istorice a răului radical în statele afectate de fenomenul totalitar în secolul XX. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este membru încă de la înfiinţare.

Mai multe informaţii despre Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene sunt disponibile pe http://www.memoryandconscience.eu/.