În perioada 7 – 12 septembrie 2015 Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a găzduit Şcoala de toamnă Politici sociale în Comunismul Românesc, adresată masteranzilor, doctoranzilor şi postdoctoranzilor Facultăţilor de Istorie din Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

Proiectul postuniversitar de formare avansată în predarea, reprezentarea muzeală şi cercetarea regimului comunist din România a urmărit să îşi introducă participanţii la un nivel avansat de studiere a metamorfozelor sociale produse în România în perioada postbelică. Astfel, 25 de tineri cercetători, selectaţi în urma unui concurs de eseuri istoriografice axate pe problematica istoriei sociale a comunismului din România, au avut ocazia de a participa la ateliere formative cu experţi recunoscuţi în domeniu şi la seminarii intensive dedicate surselor şi metodologiilor de cercetare. Proiectul a urmărit să educe publicul tânăr în spiritul valorilor civice şi morale, dar şi al cercetării ştiinţifice făcută cu profesionalism şi spirit etic.

Şcoala de toamnă de la Sighetu Marmaţiei a fost organizată în parteneriat de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

pdf descarcă Programul evenimentului (PDF)