Göran Lindblad, Preşedintele Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene, Florin Răzvan-Mihalcea, Preşedintele Societăţii Timişoara, şi László Tökés, membru al Parlamentului European, au transmis într-o scrisoare adresată Preşedintelui Iohannis un apel pentru sprijinirea justiţiei privind crimele internaţionale ale comunismului şi pentru desecretizarea dosarelor Revoluţiei din 1989.

„După mai bine de 25 de ani, documentele de arhivă ale acelor zile sunt în continuare secrete. Cu toate acestea, în aceşti 26 de ani, România a devenit o ţară democratică stabilă, a aderat la NATO şi la Uniunea Europeană, iar cetăţenii români se bucură de aceleaşi drepturi fundamentale şi libertăţi ca cetăţenii ţărilor vest-europene. Nu pare a exista nicio justificare pentru păstrarea secretului asupra documentelor istorice ale Revoluţiei din 1989.

Fără acces la arhivele istorice şi fără studierea lor nu este posibilă investigarea şi urmărirea penală a vinovaţilor în vederea compensării legale a victimelor. În lipsa adevărului istoric, nu poate exista dreptate, iar fără dreptate, împăcarea cu trecutul şi vindecarea nu sunt posibile într-o societate. Mii de victime ale nedreptăţii aşteaptă încă în România ca justiţia să se înfăptuiască”, se arată în scrisoare.

Textul integral al scrisorii poate fi accesat aici.