Marţi, 22 decembrie 2015, în Cetatea Oradea, în prezenţa presei locale şi a unui public numeros, a avut loc vernisajul expoziţiei Rezistenţă şi represiune în Bihor, realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) împreună cu Cristina Puşcaş (Asociaţia „Cei 40 de mucenici”). Pe durata organizării expoziţiei, vizitatorii vor putea afla mai multe informaţii despre principalele locuri de represiune din zona Bihorului, dar şi despre organizaţiile de rezistenţă anti-comunistă din Bihor şi despre foştii deţinuţi politici. La evenimentul de deschidere au luat cuvântul Lucian Silaghi (AFDPR Bihor), viceprimarul Huszár István, Cristina Puscaş şi Alin Mureşan (director general IICCMER). 

Unul dintre subsolurile Cetăţii va deveni, în timp, gazda unei expoziţii permanente, cu rol de memorial, pe tema represiunii din zona Bihorului în perioada comunistă. Locul a fost ales de organizatori întrucât Cetatea Oradea a fost folosită, după 23 august 1944, şi ca lagăr de internare şi triere a mai multor categorii de oameni devenite incomode pentru forţele pro-comuniste. Într-o primă etapă, cele 10 celule din subsolul uneia dintre clădirile Cetăţii vor conţine două expoziţii: patru celule au fost amenajate ca o avanpremieră a expoziţiei permanente despre represiunea din Bihor, celelalte şase adăpostind o expoziţie-soră, Memoria suferinţei, realizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel România. 

Regimul comunist s-a instalat la putere în România treptat, profitând de actul de la 23 august 1944, dar mai ales de cursul războiului şi de ofensiva armatelor Uniunii Sovietice. Deoarece ideologia comunistă nu reuşise să strângă decât foarte puţini simpatizanţi în România antebelică, iar războiul a opus cele două armate în perioada 1941-1944, Moscova a hotărât impunerea la putere prin forţă şi intimidarea opoziţiei. Expoziţia încearcă să introducă publicul în atmosfera care a fost rezervată deţinuţilor politici din zona Bihorului, nu înainte de a prezenta contextul general al represiunii.

Organizatori şi parteneri: Primăria Oradea, Administraţia Cetăţii Oradea, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Fundaţia Hanns Seidel România, Asociaţia „Cei 40 de Mucenici”, Centrul de Studii în Istorie Contemporană.