Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează până pe 16 iunie 2016, la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti (Bl. Iancu de Hunedoara 27), expoziţia EXPUNERI, care surprinde destinele unor foști deținuți politici din România comunistă în fotografii din albumul de familie, din detenție şi de după eliberare. Proiectul a fost iniţiat de regretata Dana Cenuşă (Administraţia Naţională a Penitenciarelor).

Expoziția a fost deschisă de domnul Petre Anton, directorul liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și de doamna Eugenia Petrescu, profesoară de istorie. Din partea IICCMER au luat cuvântul Cristina Bordaș, secretar general, și Irina Hasnaș, expert IICCMER şi absolventă a liceului în 1986. Pentru comemorarea celor înfățișați în expoziție, flautistul Nicolae Maxim de la Filarmonică și actorul Alexandru Hasnaș de la Teatrul Național au adus printre micii plasticieni și profesorii lor artele muzicii și poeziei.

Expoziţia EXPUNERI a fost vernisată pentru prima oară în luna decembrie a anului trecut la Teatrul Naţional din Bucureşti şi este una itinerantă. Aceasta a fost expusă în perioada aprilie-mai la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” şi la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice și al Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

„Scopul expoziției itinerante prin licee este de a prezenta elevilor, într-un mod accesibil, prin fotografii și documente, fractura care s-a comis în viața oamenilor care au trecut prin detenție în perioada comunistă și a membrilor familiilor lor. Persoanele evocate provin din zone geografice și sociale diverse, au vârste diferite, cu sentințe lungi sau scurte, sunt persoane cunoscute sau necunoscute. IICCMER are credința că, venind în întâmpinarea elevilor, în sălile sau coridoarele liceelor unde învață, proiectul are șansa nu numai să îi informeze, dar și să colecteze informații autentice, bogate și inedite despre alți foști deținuți politici”, a spus Irina Hasnaș Hubbard, coordonator de proiect.

IICCMER reînnoieşte invitaţia adresată foştilor deţinuţi politici şi familiilor acestora de a trimite fotografii reprezentative din perioada anterioară arestării, poze din detenţie (inclusiv cele din dosarul de încarcerare) sau realizate după eliberare, însoţite de o scurtă descriere, la e-mail irina.hasnas@www.iiccmer.ro, în vederea includerii lor în expoziţie. Nu sunt acceptate fotografii preluate de pe Internet şi pentru care nu există drepturi de utilizare.

Pentru informaţii suplimentare despre expoziţia EXPUNERI sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.