Luni, 30 mai 2016, Monumentul „Aripi”, realizat de sculptorul Mihai Buculei şi dedicat luptătorilor din rezistenţa anticomunistă 1945-1989 din România şi Basarabia, a fost inaugurat în Piaţa Presei Libere din Bucureşti, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a fostului şef al statului Emil Constantinescu. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a fost reprezentat la ceremonie de către preşedintele executiv Radu Preda.
La eveniment au participat aproximativ 300 de foşti deţinuţi politic, deportaţi şi urmaşi ai acestora, reprezentanţi ai asociaţiilor foştilor deţinuţi politici din fostele ţări comuniste şi elevi ai liceelor din Bucureşti.
Monumentul „Aripi” este reprezentat sub forma a trei aripi realizate din oţel inoxidabil, cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în timpul comunismului a fost spusă „o poveste mincinoasă”: „În cei 45 de ani de dictatură comunistă, nouă, românilor, ni s-a spus decenii întregi o poveste mincinoasă despre istoria naţiunii noastre. Ni s-a spus că nu a existat rezistenţă şi că românii au dorit şi au susţinut regimul comunist. Astăzi, ştim fără urmă de îndoială că regimul comunist a fost instaurat prin crimă şi teroare, prin forţa armelor, de o armată străină de ocupaţie, potrivnică voinţei naţiunii. Împotriva comunismului s-au ridicat însă sute de mii de oameni, cunoscuţi astăzi sau nu, care şi-au riscat viaţa şi libertatea pentru ca democraţia şi demnitatea poporului român să nu fie înfrânte. Lor le este dedicat monumentul „Aripi”. În calitate de preşedinte al României, îmi exprim profunda recunoştinţă pentru sacrificiul şi curajul luptătorilor din rezistenţa anticomunistă, ale militanţilor partidelor democratice anihilate de comunişti, ale oponenţilor şi disidenţilor. Sunteţi eroii pe care România îi va onora mereu”.
Fostul preşedinte Emil Constantinescu a afirmat „Inaugurăm astăzi un monument din oţel şi piatră menit să amintească în secolele ce vor urma sacrificiul celor care s-au jertfit pentru ţara lor şi pentru idealurile libertăţii, adevărului, dreptăţii şi credinţei. (…) Acest monument reuneşte un tumul acoperit de iarbă, un mormânt simbolic de care multe trupuri ale celor care au fost victimele represiunii comuniste, risipite în ţară şi în pământuri străine, nu au avut parte. Cele trei aripi imaginează sufletele lor ţâşnind spre cerul credinţei care i-a ajutat să reziste torturilor. Placa frontală din piatră roşie aminteşte mereu de sângele vărsat pentru salvarea şi apărarea onoarei poporului român”.
De asemenea prezent la eveniment, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza, a spus: „În faţa dumneavoastră se află un mormânt imaginar al zecilor de mii de morminte necunoscute nouă. Din el se înalţă spre cer cele trei aripi reprezentând Sfânta Treime. Aceste aripi poartă spre înaltul cerului desigur sufletele noastre, ale zecilor de mii de foşti deţinuţi politici şi deportaţi, azvârliţi mişeleşte, în miez de noapte, în gropi comune, fără slujba religioasă, fără lumânare, fără cruce”.
Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori la baza monumentului „Aripi”. Elevi din licee şi şcoli din Bucureşti au oferit flori foştilor deţinuţi politici.
Monumentul „Aripi” este un proiect iniţiat în 1997 de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi sprijinit de preşedintele Emil Constantinescu. Proiectul a început în urma unui concurs de soluţii organizat de Ministerul Culturii, fiind susţinut financiar de minister până în 2007. Ulterior, proiectul a fost preluat de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi a fost finalizat la începutul anului 2016.