București, 2 noiembrie 2016. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Fundația Konrad Adenauer (KAS), în colaborare cu Filarmonica „George Enescu”, au vernisat miercuri, 2 noiembrie 2016, la Ateneul Român, expoziţia Comunismul în România prin care sunt prezentate, în imagini sugestive, momentele cheie ale perioadei 1945-1989.
Într-o primă etapă, demarată în luna mai a acestui an, expoziţia a propus vizitatorilor o privire asupra fenomenului represiunii şi rezistenței anti-comuniste, punând acum la dispoziţia acestora şi alte secţiuni legate de perioada totalitară. Astfel, expoziția permanentă a unui viitor Muzeu al Crimelor Comunismului acoperă teme precum: ideologia comunistă, cucerirea puterii în România, Securitatea ca instrument al Partidului Comunist, țărănimea și colectivizarea, politicile demografice, politica externă, viața cotidiană, evenimentele din decembrie 1989.
La vernisajul de miercuri, care a avut loc în foaierul Ateneului Român, au luat cuvântul Andrei Dimitriu (Filarmonica „George Enescu”), Norbert Beckmann-Dierkes (Fundaţia Konrad Adenauer) și Radu Preda (IICCMER).
„Cred că esenţială rămâne mentalitatea. Este foarte important ca generaţia tânără să înţeleagă în fond ce a însemnat comunismul: o crimă inimaginabilă. Astăzi această percepţie la nivelul tineretului este destul de confuză. (…) Cred că în Bucureşti este nevoie de un Muzeu al Comunismului şi o variantă de spaţiu care să îl găzduiască ar putea fi fosta Casă Radio, unul din simbolurile megalomaniei patologice a lui Ceauşescu şi a regimului”, a spus Andrei Dimitriu în deschiderea evenimentului.
În discursul său, Norbert Beckmann-Dierkes, Director al Reprezentanţei Fundaţiei Konrad Adenauer în România şi Republica Moldova, a declarat: „Fundaţia Konrad Adenauer s-a implicat în acest proiect şi a sprijinit IICCMER pentru că suntem convinşi de nevoia de a avea un Muzeu al Comunismului în Bucureşti. Astfel, am început prin a prezenta public această expoziţie, care ar putea deveni o parte din expoziţia viitorului muzeu. Sperăm ca societatea civilă şi elitele politice să poată ajunge la un acord privind deschiderea unui asemenea muzeu în viitorul apropiat. Fundaţia Konrad Adenauer sprijină acest demers. Credem că avem datoria să arătăm tinerelor generaţii şi să amintim celor mai în vârstă în ce măsură comunismul a afectat atât societatea românească, cât şi alte societăţi din estul Europei. Efectele acestuia sunt încă vizibile în toate sferele vieţii publice”.
Radu Preda, Preşedinte executiv al IICCMER, a declarat: „Ideea acestei expoziţii a plecat de la o constatare obiectivă, aceea că, fie din raţiuni birocratice, fie din alte raţiuni, se întârzie acordarea unui spaţiu necesar unui viitor Muzeu al Crimelor Comunismului sau, în general, al Comunismului din România. Şi atunci, în aşteptarea „învelişului”, ne-am gândit că cea mai bună strategie este să ne ocupăm de „miez”. Iar ceea ce vedeţi astăzi aici reprezintă miezul tare a ceea ce ar putea fi o expoziţie permanentă mult mai detaliată în legătură cu regimul comunist din România. Sper ca, în orizontul Centenarului pe care îl vom sărbători în foarte puţini ani, acest deziderat al Muzeului Crimelor Comunismului să se îndeplinească, pentru că degeaba celebrăm 100 de ani de unitate teritorială dacă nu ţinem cont că peste jumătate din timpul acesta a fost sub semnul terorii. Sensul unui astfel de muzeu nu este unul vindicativ, nu este o formă de răzbunare, ci o formă de justiţie, memoria ca justiţie, şi o lecţie foarte importantă pentru democraţie. Nu cred că există o lecţie mai convingătoare despre cum funcţionează libertatea decât atunci când vezi ce se întâmplă în absenţa ei (…) Nu putem spune că ceea ce contează este doar viitorul. Această gândire ignoră faptul că suferinţa în orice regim, în orice parte a lumii şi din orice epocă, reprezintă un patrimoniu cultural imaterial. Şi acest patrimoniu este cel care ţine o societate împreună, un continent şi, de ce nu, şi comunitatea internaţională în ansamblul ei. Am lansat deja propunerea de a face un dosar de ţară, dar şi de regiune, pe care să-l înaintăm la UNESCO tocmai pentru a primi acest certificat ca suferinţa trăită în comunism să fie declarată patrimoniu cultural imaterial”.
Pentru informaţii suplimentare despre expoziţia Comunismul în România sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.