Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat în perioada 27-30 octombrie 2016, la Râmnicu Sărat, cea de-a IV-a ediție a workshop-ului Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România. Evenimentul a urmărit realizarea unui schimb de experienţă şi bune practici care să sprijine conceperea şi derularea unor programe culturale de amploare despre comunismul din România.

Această ediţie s-a concentrat pe prezentarea proiectelor desfășurate până acum la fostul penitenciar din Râmnicu Sărat, dar și pe planurile de viitor legate de transformarea „Închisorii Tăcerii”, într-un memorial și centru de informare despre trecutul totalitar comunist. Au fost prezentate însă și alte proiecte de memorializare a comunismului, care au fost inițiate în alte localități din țară de alte instituții sau de organizații private.

Pentru prima oară în cadrul workshopului, au fost invitați trei cercetători din Bulgaria: Prof. dr. Nikolai Nenov, Muzeul Regional din Ruse; Dr.Ana Luleva, Profesor Asociatla Institutul pentru Studii Etnologice și de Folclor cu Muzeu Etnografic, Academia Bulgară de Științe, și Dr. Daniela Koleva, de la Universitatea „St Kliment Ohridski” din Sofia. Cei trei au ca domeniu de cercetare istoria comunismului și sunt în mod special preocupați de cercetarea și muzeificarea lagărului de muncă de la Belene, Bulgaria.

O altă noutate prezentată în cadrul workshop-ului a reprezentat-o dezvoltarea site-ului http://www.reteauamemoriei.ro, care reunește inițiativele de memorializare a comunismului din România și își propune să stimuleze interesul pentru tematică și să contribuie la îmbunătățirea calității formale și de conținut a reprezentărilor muzeografice și mnemonice despre comunism. Participanții la dezbaterile de până acum și cei care se vor alătura demersului vor fi prezenți pe platforma online, vizibilă în țară și străinătate.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei din Râmnicu Sărat.

Workshop-ul naţional Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România de la Râmnicu Sărat a reprezentat o continuare a demersului iniţiat de IICCMER în luna mai a anului trecut, odată cu organizarea workshop-ului internaţional Pledoarie pentru un Muzeu al Comunismului în România, în cadrul căruia experţi din Marea Britanie, Letonia, Germania, Polonia, Slovenia şi România au dezbătut pe marginea formulelor memoriale şi muzeale aplicate în ţările care au trecut prin experimentul comunist. La finalul lucrărilor, IICCMER a lansat public intenția de a continua acest proiect în vederea constituirii unei rețele naționale a muzeelor și memorialelor dedicate trecutului recent. Prin urmare, în luna octombrie 2015 a organizat un nou workshop cu specialişti din țară la Sfântu Gheorghe, urmat în martie 2016 de un eveniment similar organizat la Oradea.

La 25 de ani de la prăbuşirea blocului sovietic, spaţiul public românesc pare să fie deschis unei dezbateri cu privire la înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Muzeu al Crimelor Comunismului în România (MCCR), dar şi la alte iniţiative de memorializare a trecutului comunist în diverse oraşe din ţară. IICCMER consideră astfel de proiecte şi iniţiative ca absolut necesare pentru consolidarea unui stat democratic, motiv pentru care a şi iniţiat această reţea naţională a muzeelor şi memorialelor care au ca scop prezentarea trecutului comunist.

Pentru informaţii suplimentare despre workshop-ul Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

*  *  *

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.