București, 10 octombrie 2016. La invitația Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), se află la București pentru câteva zile domnul Jens Rommel, șeful Biroului de Investigații privind Crimele Național-Socialismului. Înființat în 1958, adică la 13 ani de la terminarea celui de al doilea război mondial și finalul totalitarismului hitlerist, Biroul este o inițiativă a miniștrilor de justiție ale celor 10 Landuri care formau în epocă Republica Federală Germană. Ulterior, după reunificare, s-au alăturat și cele 6 Landuri estice.

Însoțit de președintele executiv al IICCMER, dl Radu Preda, oaspetele a avut azi discuții la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu procurorul general Augustin Lazăr, precum și cu alte persoane din conducerea Ministerului Public.

Schimbul de opinii s-a concentrat pe problemele similare, comune atât crimelor naziste, cât și celor comuniste: imprescriptibilitatea faptelor, încadrarea lor penală, administrarea probelor, celeritatea procedurilor, în consonanță cu vârsta înaintată a celor în cauză, și alte aspecte caracteristice de drept penal. S-a constatat lipsa unei abordări coerente la nivelul țărilor ex-comuniste generată de diferențe legislative. În consecință, a fost propusă organizarea, la București, anul viitor, a unei dezbateri de experți în materie, la capătul căreia să se identifice obstacolele din calea tragerii la răspundere penală a celor care se fac vinovați de moartea victimei, dar și de orice alt fel de abuz exercitat de organele statului comunist.

*  *  *

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.