București, 11 octombrie 2016. Marți, 11 octombrie 2016, a avut loc deschiderea Conferinţei internaţionale Crimele comunismului. Între istorie şi investigaţii criminalistice [Communist Crimes. Between History and Forensic Investigations], organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) până pe 12 octombrie 2016 la Bucureşti.

În deschiderea conferinţei au luat cuvântul dl Radu Preda, Președinte Executiv al IICCMER, dl Augustin Lazăr, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dl Adrian Baboi Stroe, Secretar de Stat, Ministerul Justiției, dl Octav Bjoza, Președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, şi dl Președinte Emil Constantinescu.

Președintele executiv al IICCMER, dl Radu Preda, a vorbit despre rațiunile pentru care o manifestare pe această temă era necesară: ”La ediția de anul acesta a conferinței internaționale a IICCMER am invitat cu precădere oameni care fac legătura între partea istorică, partea arheologică și, nu în ultimul rând, cea juridică, pentru că, în prezența unor dovezi materiale ale crimei, trebuie să avem o încadrare juridică pe măsură, capabilă să ducă și la identificarea autorilor. Pentru că România și-a permis și își permite încă o discrepanță uriașă și foarte nocivă între cât știe despre victime și cât de puțin știe despre autori. Este de aceea nevoie să punem împreună competențele pe care le avem”.

În discursul său, Procurorul General, dl Augustin Lazăr, a subliniat: ”Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și-a stabilit ca prioritate finalizarea cu celeritate a urmăririi penale în dosarele având ca obiect încălcări ale drepturilor omului în perioada regimului comunist din România. În acest sens, la 3 octombrie 2016 s-a încheiat un Protocol de colaborare cu IICCMER. S-au efectuat demersuri necesare pentru a încheia un Protocol similar cu CNSAS. Victimele crimelor regimurilor totalitare au dreptul la justiție. Genocidul și crimele împotriva umanității sunt infracțiuni care nu se prescriu. Deși pot exista obstacole și dificultăți care împiedică ancheta să progreseze într-o anumită situație, un răspuns rapid din partea autorităților, atunci când este vorba de anchetarea folosirii ilegale a forței sau de acuzații  de rele tratamente, poate fi considerat esențial pentru păstrarea încrederii publicului în principiul legalității și pentru a evita orice aparență de complicitate sau de toleranță față de actele ilegale”.

Dl Adrian Baboi Stroe, Secretar de Stat la Ministerul Justiției, a asigurat că Ministerul garantează societății punerea la dispoziție a tuturor resurselor de care instituțiile sistemului judiciar au nevoie pentru soluționarea cauzelor care vizează infracțiuni contra umanității,  pentru anchetarea și judecarea unor torționari din cadrul structurilor represive ale statului românesc. ”Dacă sistemul comunist a distrus drepturi și libertăți în loc să le apere, considerăm că pentru istorie și pentru dreptate este timpul să suplimentăm condamnările morale care se cuvin cu cele penale”. În acest sens, acesta a reamintit de , semnată anul acesta la Bratislava, care amintește obligația morală de a menține vie memoria victimelor regimurilor totalitare comuniste.

Președintele AFDPR, dl Octav Bjoza, a declarat că foștii deținuți politici sunt foarte mulțumiți de colaborarea excelentă cu IICCMER și CNSAS. Pe de altă parte însă, în ceea ce privește cadrul legal actual, regretă că valorile morale nu se regăsesc pe deplin: ”Am fost foarte naivi în 1990, când credeam că va fi posibilă o lege a lustrației și astfel o curățare de la bun început a democrației. Ne-am înșelat! (…) Suntem convinși că actuala criză morală a României, vizibilă la tot pasul, are la origine ignorarea sau chiar falsificarea istoriei noastre recente”.

Dl președinte Emil Constantinescu a felicitat cercetătorii IICCMER și a apreciat încheierea Protocolului dintre Institut și Parchetul de pe lângă ÎCCJ: ”Cred că este una dintre cele mai bune cooperări, pentru că, pe de o parte, cercetătorii IICCMER au nevoie de a investiga criminalistica, așa cum, pe de altă parte, Parchetul are nevoie de cercetare științifică cu metodele istorice. Primul beneficiar va fi adevărul asupra istoriei României (…) Ne-am grăbit să punem limita între comunism și post comunism în 1989, ignorând faptul evident că întreaga conducere a României post-Ceaușescu provenea din structurile statului totalitar. Susțin poziția Președintelui actual al României în legătură cu Dosarele Revoluției și al Mineriadei. Îndemnul la celeritate nu reprezintă o formă de imixtiune în justiție, ci o chemare legitimă la concilierea adevărului istoric cu actul de dreptate”.

Conferința Internaţională Crimele comunismului. Între istorie şi investigaţii criminalistice analizează modul în care țările europene cu un trecut totalitar comunist folosesc campaniile de investigare forensică în documentarea cazurilor de tipul gropi comune, execuții sumare, exterminări prin tortură, prin muncă extremă, prin privare de asistență medicală etc. Identificarea victimelor prin analize specifice ADN are drept finalitate trimiterea vinovaților în fața justiției. Evenimentul beneficiază de prezența extraordinară a domnului Jens Rommel, Procuror Șef al Oficiului Central de Investigare a Crimelor Național-Socialismului, Ludwigsburg, Germania, care a ținut prelegerea inaugurală.

Programul complet al conferinţei poate fi accesat aici.

Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

*  *  *

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.