În perioada 22-23 august 2016 a avut loc la Bratislava o conferinţă pentru a comemora Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare, la care au participat reprezentanţi ai ministerelor justiţiei şi ai instituţiilor care se ocupă de memoria naţională din statele membre UE.

La eveniment au participat Ministrul justiției, Raluca Prună, precum şi Preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda.

În cadrul conferinței, au fost abordate teme de actualitate ale agendei europene privind prevenirea, combaterea și suprimarea manifestărilor extremiste, inclusiv din perspectiva comiterii unor astfel de fapte în mediul online.

Participanții au adoptat o declarație comună prin care se afirmă determinarea de a prezerva democrația, statul de drept și drepturile fundamentale prin respingerea fermă a manifestărilor rasiste și xenofobe.

În contextul acestei reuniuni, a fost adoptată și o declarație comună a ministerelor din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România care amintește obligația morală de a menține vie memoria victimelor regimurilor totalitare comuniste.

Pentru mai multe informații: http://bit.ly/2bJpv3V

Programul evenimentului: http://bit.ly/2bAAw8T

Informații pentru presă: http://bit.ly/2bdRzeG

Galerie foto: http://bit.ly/2aBEMXG