Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) susţine iniţiativa Reţelei Europene „Memorie și Solidaritate” (European Network Remembrance and Solidarity) „Remember. August 23”, derulată anual din 2013 pentru comemorarea victimelor regimurilor totalitare din secolul XX.

Pe 23 august, ziua semnării pactului Ribbentrop-Molotov în 1939, sunt comemoraţi toți cei care au pierit ca urmare a acțiunilor criminale ale național-socialismului și comunismului. În acest scop, Rețeaua Europeană „Memorie și Solidaritate” a pus la dispoziție o insignă cu inscripția „Reține. 23 august” (Remember. August 23), pe care toţi cei care doresc să se implice o pot distribui pe paginile lor sau o pot prinde în piept, ca omagiu adus memoriei milioanelor de victime ale regimurilor totalitare

Cei interesaţi să se alăture iniţiativei „Remember. August 23“ pot prelua elementele grafice ale campaniei de pe pagina web http://www.enrs.eu/august23Aici pot fi găsite informații suplimentare despre persoanele ale căror fotografii au fost inserate în materialele grafice și poate fi descărcată versiunea electronică a insignei. Organizatorii îndeamnă la împărtășirea acestui gest simbolic de comemorare și, prin aceasta, la implicarea în campania pe termen lung, al cărei scop este întipărirea în conștiința europenilor a datei de 23 august.

Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare a fost proclamată de către Parlamentul European la 23 septembrie 2008. Scopul ei este comemorarea victimelor deportărilor în masă și a exterminărilor, cât și consolidarea democrației și întărirea păcii și a stabilității în Europa. Această zi a fost comemorată pentru prima dată în anul 2011 în Varșovia, sub auspiciile Președinției poloneze a Uniunii Europene. A fost emisă atunci „Declarația de la Varșovia“, ai cărei semnatari au subliniat necesitatea de păstrare în memoria europenilor a consecințelor regimurilor totalitare criminale și au cerut Uniunii Europene să cerceteze și să centralizeze documentele referitoare la crimele comise de aceste regimuri.

Rețeaua Europeană „Memorie și Solidaritate” este o rețea internațională, al cărei scop este cercetarea, documentarea și popularizarea istoriei Europei în secolul XX și modalitățile de comemorare ale acesteia. Din această reţea fac parte Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România.