În perioada 20-25 iunie 2016, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), a organizat, la Braşov, cea de-a VII-a ediție a Școlii de vară pentru liceeni.
Parte a programelor educaţionale derulate de IICCMER, Şcoala de Vară pentru liceeni îşi propune să asigure o mai bună cunoaştere a perioadei 1944-1989 în rândul acestora.
15 liceeni, cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, elevi ai unora dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ preuniversitar românesc, au avut ocazia de a participa la o serie de workshop-uri şi prelegeri susţinute de istorici ai perioadei comuniste. Programul Şcolii de Vară a inclus și excursii de studiu la cele mai importante „locuri ale memoriei” din zona Brașov: Poiana Brașov, Cetatea Făgăraşului, Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Munţii Făgăraş, precum şi parcurgerea traseului făcut de muncitorii brașoveni la 15 noiembrie 1987 în cadrul unui atelier de antropologie.
Participanţii Şcolii de Vară de la Braşov au fost selectaţi în urma concursului de creație „Ce a însemnat comunismul pentru familia ta”, organizat de IICCMER în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Fundaţia Konrad Adenauer, demers care a urmărit dezvoltarea în rândul tinerilor români a mecanismelor de reflecție personală și spirit critic, prin recuperarea memoriei traumatice a trecutul recent.
Pentru detalii despre Şcoala de vară de la Braşov sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile https://www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.