Pe 24 iunie 2016, la Poiana Ilvei din jud. Bistrița-Năsăud, s-au desfășurat o serie de manifestări comemorative închinate jertfei conducătorilor organizației anticomuniste, Liga Națională Creștină Leonida Bodiu din Poiana Ilvei, Toader Dumitru din Rebra și Ioan Șt. Burdeț din Rebrișoara – arestaţi de Securitate şi executaţi prin împușcare, fără judecată, pe Dealul Crucii, la 24 iunie 1949.

Cadavrele lor au fost îngropate într-o groapă comună pe locul execuției. Mormântul a fost căutat și descoperit în cursul unei acțiuni organizate de IICCMER în aprilie 2009, cu sprijinul sătenilor și a preotului ortodox din Nepos, Vasile Rus, care este și nepotul unei victime. Osemintele acestora au fost depuse într-un mormânt comun din Cimitirul Central din Bistrița, fiind reînhumate cu ceremonial religios și onoruri militare în ziua în care se împlineau 60 de ani de la execuţie. La acel moment era încă în viață și fostul ofițer de securitate, Liviu Pangrațiu, cel care a condus comandoul care a înfăptuit crima.

După încheierea slujbei, la Poiana Ilvei, localitatea natală a locotenentului Leonida Bodiu, un număr mare de localnici și invitați au participat la sfințirea unei troițe-monument, amplasate în apropierea lăcașului de cult, care a fost ridicată în memoria celor trei victime ale regimului comunist. După slujba parastasului, întreaga asistență s-a deplasat la Căminul Cultural, unde a fost vizionat filmul documentar Dealul Crucii, realizat de regizorul Nicolae Mărgineanu, care prezintă desfășurarea acțiunii de căutare a mormântului comun și de deshumare și recuperare a rămășițelor pământești ale celor trei victime. A urmat lansarea cărții Leonida Bodiu. Destin și profil de erou, scrisă de colonelul Ioan Olari, nepot al lui Leonida Bodiu, iar unii dintre invitați au rostit discursuri prin care a fost cinstită memoria celor trei eroi.

La manifestări au participat reprezentanți ai autorităților administrației județene, primari și preoți din localitățile situate pe Valea Ilvei și din alte părți ale județului, cadre didactice, oameni de cultură, precum și un numeros public. Din partea IICCMER a participat Gheorghe Petrov, arheolog expert în cadrul Biroului de Investigații Speciale, care, împreună cu un colectiv de istorici și arheologi ai institutului, a realizat în 2009 investigațiile arheologice de pe Dealul Crucii.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.