Ediţia din acest an a Simpozionului Internațional de la Făgăraş – Sâmbăta de Sus, organizată de Fundaţia Culturală „Negru Vodă” în colaborare cu IICCMER și alți parteneri locali, reprezintă o continuare a demersurilor începute de Institut în 2006, de a pune în discuţie trecutul recent şi de a oferi istoricilor şi cercetătorilor români şi străini un cadru de dialog pe probleme legate de istoria comunismului din România şi din alte state, dar şi de a atrage atenţia asupra proiectului muzeal  „Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului”.

La simpozion au participat peste 50 de cadre universitare, cercetători, profesori şi doctoranzi de la universităţi şi institute de cercetare din ţară şi străinătate, printre care s-au numărat și 8 cercetători  IICCMER: Cosmin Budeancă, Lucian Vasile, Ioana Manolache, Florin Soare, Constantin Vasilescu, Mariana-Alina Urs, Nicoleta Șerban, Constantin Petre. La deschiderea oficială au participat, alături de organizatori și oficialitățile locale, Radu Preda (președintele executiv IICCMER) și Octav Bjoza (președintele AFDPR).

Programul evenimentului poate fi accesat aici

Organizatorii evenimentului: Fundaţia Culturală „Negru Vodă” Făgăraş, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Muzeul Rezistenţei Anticomuniste Făgăraş, Universitatea Transilvania din Braşov, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” şi Academia „Brâncoveanu” Sâmbăta de Sus.

*

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului