Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a participat la întâlnirea Platformei pentru Memorie și Conștiință Europeană (Platform of European Memory and Conscience), desfășurată în Praga, Republica Cehă, în perioada 13-15 februarie 2017.

Întâlnirea a avut ca scop prezentarea proiectului Justice 2.0 al Platformei, dar s-au adus în discuție și alte inițiative în materie de justiție de tranziție, desfășurate la nivel internațional sau la nivel național, de membrii platformei. La întâlnire au mai fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor sau ONG-urilor de profil din Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Ucraina, Lituania, Letonia, Estonia, Canada, Germania, Elveția și Italia. Din România au mai fost prezenți Florian și Alexandra Răzvan-Mihalcea, din partea Societății Timișoara, de asemenea membră a Platformei. IICCMER a fost reprezentat de Cătălin Constantinescu, consilier juridic, care a prezentat evoluția investigațiilor desfășurate de Institut.

*

Fondată la 14 octombrie 2011, Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene este rezultatul colaborării între instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale, care au drept scop analiza trecutului totalitar şi onorarea victimelor regimurilor represive în Europa. Obiectivul platformei este să promoveze cooperarea dintre institute de cercetare, arhive, muzee şi alte organizaţii publice şi private specializate în istoria şi memoria regimurilor şi ideologiilor fasciste şi comuniste. Platforma reprezintă o instituţie cu un rol fundamental în demersurile de consolidare a democraţiei prin intermediul confruntării experienţei istorice a răului radical în statele afectate de fenomenul totalitar în secolul XX. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este membru încă de la înfiinţare.

Mai multe informaţii despre Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene sunt disponibile pe http://www.memoryandconscience.eu/.