Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Asociaţia Federeii au încheiat un Protocol de colaborare în vederea facilitării cercetărilor derulate de IICCMER în ceea ce priveşte politica demografică și instituțiile de ocrotire a minorilor din perioada regimului comunist din România.

Parteneriatul face parte dintr-o serie mai amplă de acţiuni derulate de IICCMER pentru denunţarea unor crime sistemice şi sistematice petrecute în perioada comunistă, având în vedere toate ramificaţiile administrative, profesionale şi politice. Până la acest moment, IICCMER a cercetat aproximativ 10 din 26 de cămine spital pentru minori nerecuperabili din ţară, iar pe 1 iunie 2017, a înaintat un denunţ către Parchetul General cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în Căminele spital pentru minorii nerecuperabili din Cighid şi Păstrăveni, respectiv în Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației. Mai multe informaţii despre sesizarea penală sunt disponibile aici.

Despre parteneri

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc. Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.

Asociaţia Federeii a fost fondată în luna decembrie a anului 2014 şi este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, creată de adulţi care au crescut în case de copii, orfelinate, centre de plasament sau leagăne de îngrijire. Asociaţia îşi propune să ofere variante de integrare socială adulţilor care au cunoscut experienţa instituţionalizării şi tinerilor care se găsesc acum în instituţiile de ocrotire şi se pregătesc să le părăsească. Mai multe detalii despre Asociaţia Federeii sunt disponibile pe www.federeii.ro.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.