Fundaţia Culturală Memoria și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu sprijinul Filarmonicii „George Enescu” şi al Teatrului Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”, lansează miercuri, 4 octombrie 2017, de la ora 18.00, la Ateneul Român, numărul 100 al revistei Memoria.
La eveniment vor lua cuvântul Emil Constantinescu, Președintele României (1996-2000), Micaela Ghiţescu, Președinte Fundația Culturală Memoria, Nae Constantinescu, Revista Memoria, Octav Bjoza, Preşedintele AFDPR şi Subsecretar de Stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Radu Preda, Preşedinte executiv IICCMER. Gazda evenimentului: Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”.
Programul evenimentului include un moment muzical susţinut de Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române şi monologul dramatic „20 de ani în Siberia” (după cartea 20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă de Aniţa Nandriş-Cudla), interpretat de Amalia Ciolan, regizor Sorin Misirianțu. Spectacolul a fost realizat în cadrul programului Procesul Comunismului prin Teatru al Teatrului Național București „I.L.Caragiale”.
Intrarea este liberă, dar, deoarece biletele conțin locul din sală, vă rugăm să confirmați prezența dvs. telefonic (074.108.65.69) sau prin e-mail (revistamemoria@gmail.com) până la data de 1.10.2017, precizând numărul de bilete dorite.
Apariţia ediţiei cu numărul 100 va fi urmată, până la sfârşitul anului, de un alt eveniment memorabil, în cadrul căruia va fi lansată o bibliotecă virtuală, disponibilă pentru publicul larg, cu toate materialele publicate în revista Memoria în cele 100 de numere de existenţă. Proiectul de creare a arhivei digitale este unul dintre câștigătorii Concursului de Proiecte 2016-2017 organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Pentru informaţii suplimentare despre acest eveniment, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro, sau telefon: 074.108.65.69, e-mail revistamemoria@gmail.com.
* * *
Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:
https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.
* * *
Despre Fundația Culturală MEMORIA. Inițiată și fondată de regretatul medic-scriitor Banu Rădulescu, fost deținut politic, Memoria. Revista gândirii arestate este editată din 1990 de Fundaţia Culturală „Memoria” sub egida Uniunii Scriitorilor din România și a continuat, de-a lungul a 27 de ani, căutând să-și croiască drum către mințile și inimile oamenilor, evocând universul concentraționar din România și de pretutindeni, cu dorința de a menține trează imaginea ororilor și suferințelor din anii totalitarismului comunist. Revista găzduiește în paginile ei editoriale, eseuri, documente, interviuri, memorii, dar mai ales mărturii.
https://www.facebook.com/Fundatia-Culturala-Memoria-202818849729610/