La Editura Polirom a fost publicat cel de-al doilea volum al lucrării Mormintele tac. Relatări de la cea mai sângeroasă graniţă a Europei de Doina Magheţi şi Johann Steiner, care continuă să prezinte mărturii cutremurătoare despre mizeria, bătăile îndurate de „frontierişti” şi despre atrocităţile petrecute la graniţa de vest a României în perioada comunistă.

Apărut cu sprijinul IICCMER, volumul surprinde cât au avut de suferit cei care şi-au dorit să fie liberi, întorcând spatele comunismului şi forţând plecarea din ţară. Conform statisticilor, în 1988 graniţa româno-iugoslavă devenise cea mai sângeroasă din Europa: în acel an, au fost împuşcaţi aici 400 de fugari din România.

„Pe aceşti indivizi care au săvârşit atrocităţile societatea sau viaţa îi va arunca la margine. Treci pe lângă un astfel de individ şi nu ştii de ce a fost în stare, ţi se pare om. Dacă nu-i ştii trecutul, nu ştii ce poartă în el. Din păcate, timpul va şterge tot. De-asta e bine să se publice adevărul, pentru ca asemenea monstruozităţi să nu se mai repete.” (Doina Magheţi)

Mormintele tac – vol. 2 poate fi achiziţionat din librării şi online aici.

Informaţii despre primul volum sunt disponibile aici.