Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă, cu profundă durere, încetarea din viaţă, la Paris, a Mariei Brătianu (1928 – 2017), ultima fiică în viaţă a marelui istoric George Brătianu (1899 – 1953).

Maria Brătianu a fost încă de la începutul refugiului ei – pe care l-a împărtăşit cu fraţii ei mai mici, gemenii Ioana (1929 – 2009) şi Ion (1929 – 1978) – în anii ’40, un membru eminent al exilului democratic românesc. Cu pietate filială, a îngrijit apariţia în exil a operei tatălui său, mort în temniţa comunistă de la Sighet, dintre care amintim volumul La Mer Noire, Editura Societăţii Academice Române, Munchen, 1969.

După 1977, Maria Brătianu a avut un rol activ în relansarea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (L.D.H.R.), secţia românească a Federaţiei Internaţionale a Ligilor Drepturilor Omului (F.I.D.H. – Paris). În anii ’80, alături de regretaţii Sanda Stolojan şi Mihnea Berindei, s-a aflat la conducerea Ligii, denunţând, cu constanţă şi vigoare, opiniei publice occidentale abuzurile şi crimele regimului comunist din România.

A fost căsătorită cu bine-cunoscutul sociolog francez Éric de Dampierre (1928 – 1998), profesor la Universitatea Paris – X Nanterre, descendent, şi acesta, al unei prestigioase familii aristocratice franceze.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.