Joi, 20 iulie 2017, de la ora 11.00, emisiunea “Zebra”, difuzată de RFI Romania, l-a avut printre invitaţi pe Lucian Vasile, şef al Biroului Educaţie şi Memorie. Acesta a vorbit despre un proiect inedit, organizat cu sprijinul IICMER, care propune sculpturi contemporane temporare de mari dimensiuni în memoria mișcărilor de rezistență împotriva comunismului din România.

Derulat în perioada iulie-octombrie 2017, acest demers deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Brașov, Făgăraș, Oradea. Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Mai multe informaţii sunt disponibile aici.

Puteţi asculta emisiunea live pe site-ul RFI sau pe contul de Facebook al RFI România. Pentru cei care preferă radioul, frecvenţele RFI se găsesc aici.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc. Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.