În urma evaluării aplicaţiilor pentru cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară Râmnicu Sărat – Închisoarea tăcerii, o experienţă în comunism, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) în perioada 20 – 26 august 2017, juriul, format din reprezentanți ai celor două instituții, a desemnat câştigători următorii candidaţi:
- Aldea Bianca Andreea
- Bejinaru Silviu Caius
- Bindar Cristian
- Călinoaia Andrei
- Ciobanu Robert Gabriel
- Cistelican Mihai
- Constantin Alin
- Copae Corina
- Drăghici Ancuța Evelina
- Lupașcu Daniela
- Mureșan Cristian
- Năstase Lidia Mihaela
- Nicolici Adina Maria
- Radu Alina
- Sămărtinean Victor
Candidaţii admişi vor fi contactaţi pentru informaţii suplimentare. Costurile de cazare, masă şi transport sunt acoperite de organizatori.
Universitatea de Vară Râmnicu Sărat este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist. Programul îşi propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989, invitându-şi participanţii să reflecteze asupra diverselor aspecte ideologice, sociale şi politice. Întrucât efectele comunismului sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Studenţii vor avea oportunitatea de a participa la dezbateri și workshop-uri, precum și de a asista la prelegeri susţinute de foști deținuți politici, reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european.
La UdV Râmnicu Sărat participă studenţi cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani din ciclurile licenţial, masteral sau doctoral.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc. Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.