În perioada 19-22 octombrie 2017, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov au organizat, la Braşov, cea de-a VI-a ediție a workshop-ului Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România.

Asemenea ediţiilor precedente, evenimentul a urmărit realizarea schimbului de experienţă şi bune practici între proiecte publice și private, menit să sprijine conceperea şi derularea unor programe culturale de amploare despre comunismul din România. De această dată, specialiştii au analizat proiectele muzeografice pe tema aniversării a 30 de ani de la Revolta muncitorilor din Brașov și proiectul european „Am fost cetățeanul Orașului Stalin”, inițiat de Muzeul Judeţean de Istorie din Brașov, au expus proiectele la care lucrează şi le-au dezbătut pe cele prezentate de către participanţi. În plus, experţii au luat parte la dezbateri, reconstituiri și vizite, un happening, vizionări de filme, ca modele de activități educaționale și curatoriale.

Organizațiile și proiectele reprezentate la această ediție a workshop-ului au fost: Memorialul „Închisoarea Râmnicu Sărat”, Fundația „Memorialul Închisoarea Pitești”, modernism.ro, expoziția permanentă „Casa Ceaușescu”, București, Casa natală Gheorghe Gheorghiu-Dej, Bârlad, Universitatea Dunărea de Jos, Galați, Memorialul Fortul 13 Jilava, Societatea Culturală „Condiția Română”, Petrila, Muzeul Județean de Istorie şi Artă Zalău, Casa memorială a victimelor dictaturii comuniste, Sfântu Gheorghe, Muzeul Cineastului Amator, Reșița, Memorialul Revoluției din Timișoara, Muzeul Municipal Râmnicu Sărat, Muzeul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, Fundația Culturală „Negru Vodă”, Făgăraș, Muzeul Universității din București, Muzeul de Istorie, Arheologie și Etnografie Hunedoara, Memorialul Gherla, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Muzeul Vieții Cotidiene în Comunism din Botoșani, expoziția memorială „Rezistență și Represiune în Bihor”, Oradea, Universitatea Valahia din Târgoviște și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Constanța. Lor li s-au alăturat Asociația Foștilor Deținuți Politici din România Filiala Brașov, Asociația „15 Noiembrie 1987”, Brașov și Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Publicul larg a beneficiat de acces liber la evenimente organizate în cadrul workshop-ului, precum dezvelirea sculpturii „Neliniștea unei mulțimi” de Aurel Vlad, care aniversează Revolta de la Brașov din anul 1987, happening-ul „Fifty Shades of Gary” al artistului Ion Barbu și proiecția filmului „Planeta Petrila”, cu participarea artistului Ion Barbu.

Această întâlnire reprezintă o continuare a demersului iniţiat de IICCMER în mai 2015, odată cu organizarea workshop-ului internaţional Pledoarie pentru un Muzeu al Comunismului în România în cadrul căruia experţi din Marea Britanie, Letonia, Germania, Polonia, Slovenia şi România au dezbătut pe marginea formulelor memoriale şi muzeale aplicate în ţările care au trecut prin experimentul comunist. La finalul lucrărilor, IICCMER a lansat public intenția de a continua acest proiect în vederea constituirii unei rețele naționale a muzeelor și memorialelor dedicate trecutului recent. Prin urmare, în luna octombrie 2015 a organizat un nou workshop cu specialişti din țară la Sfântu Gheorghe, urmat în martie 2016 de un eveniment similar organizat la Oradea. Cea de-a IV-a ediţie a seriei a avut loc în octombrie 2016 la Râmnicu Sărat, iar următoarea în mai 2017 la Petroşani şi Petrila.

La aproape trei decenii de la prăbuşirea blocului sovietic, spaţiul public românesc pare să fie deschis unei dezbateri cu privire la înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Muzeu al Crimelor Comunismului în România (MCCR), dar şi la alte iniţiative de memorializare a trecutului comunist în diverse oraşe din ţară. IICCMER consideră astfel de proiecte şi iniţiative ca absolut necesare pentru consolidarea unui stat democratic, motiv pentru care a şi iniţiat această reţea naţională a muzeelor şi memorialelor care au ca scop prezentarea trecutului comunist.

Pentru informaţii suplimentare despre workshop-ul Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:

https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.