În perioada 19-22 octombrie 2017, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov organizează, la Braşov, cea de-a VI-a ediție a workshop-ului Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România.

Asemenea ediţiilor precedente, evenimentul urmăreşte realizarea schimbului de experienţă şi bune practici între proiecte publice și private, menit să sprijine conceperea şi derularea unor programe culturale de amploare despre comunismul din România. De această dată, specialiştii vor avea ocazia să analizeze proiectele muzeografice pe tema aniversării a 30 de ani de la Revolta muncitorilor din Brașov și proiectul european „Am fost cetățeanul Orașului Stalin”, inițiat de Muzeul Judeţean de Istorie din Brașov, să expună proiectele la care lucrează şi să le dezbată pe cele prezentate de către participanţi. În plus, experţii vor lua parte la dezbateri, reconstituiri și vizite, un happening, vizionări de filme, ca modele de activități educaționale și curatoriale.

În deschiderea workshop-ului vor lua cuvântul Ilinca IORDACHE, coordonator de program, Fundația Konrad Adenauer, Biroul pentru România și Republica Moldova, Cristina BORDAȘ, Secretar general IICCMER, Nicolae PEPENE, manager, Muzeul Județean de Istorie Brașov, dr. Cosmin BUDEANCĂ, dr. Irina Hasnaș și dr. Dalia Bathory, experți IICCMER.

Publicul larg beneficiază de acces liber la următoarele evenimente organizate în cadrul workshop-ului:

20 octombrie, ora 14:00, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov   Dezvelirea sculpturii „Neliniștea unei mulțimi” de Aurel Vlad, care aniversează Revolta de la Brașov din anul 1987. Prezentarea proiectului „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” – Cosmin Năsui, modernism.ro;

20 octombrie, ora 16.30, traseul Troița „15 Noiembrie 1987”/ Spitalul Județean – Prefectura Județului Brașov: “Fifty Shades of Gary” happening al graficianului Ion Barbu – aniversarea a 30 de ani de la revolta muncitorilor brașoveni și a aproape 100 de ani de la nașterea scriitorului Ion D. Sîrbu, una din puținele voci care au susținut – la vremea respectivă – idealurile mișcării de la Brașov;

21 octombrie, ora 19:30, Universitatea Transilvania din Brașov, corpul T, Aula „N. Titulescu”, B-dul Eroilor, nr. 25: Vizionare de film „Planeta Petrila” în prezenţa regizorului Andrei Dăscălescu, cu participarea artistului Ion Barbu.

Această întâlnire reprezintă o continuare a demersului iniţiat de IICCMER în mai 2015, odată cu organizarea workshop-ului internaţional Pledoarie pentru un Muzeu al Comunismului în România în cadrul căruia experţi din Marea Britanie, Letonia, Germania, Polonia, Slovenia şi România au dezbătut pe marginea formulelor memoriale şi muzeale aplicate în ţările care au trecut prin experimentul comunist. La finalul lucrărilor, IICCMER a lansat public intenția de a continua acest proiect în vederea constituirii unei rețele naționale a muzeelor și memorialelor dedicate trecutului recent. Prin urmare, în luna octombrie 2015 a organizat un nou workshop cu specialişti din țară la Sfântu Gheorghe, urmat în martie 2016 de un eveniment similar organizat la Oradea. Cea de-a IV-a ediţie a seriei a avut loc în octombrie 2016 la Râmnicu Sărat, iar următoarea în mai 2017 la Petroşani şi Petrila.

La aproape trei decenii de la prăbuşirea blocului sovietic, spaţiul public românesc pare să fie deschis unei dezbateri cu privire la înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Muzeu al Crimelor Comunismului în România (MCCR), dar şi la alte iniţiative de memorializare a trecutului comunist în diverse oraşe din ţară. IICCMER consideră astfel de proiecte şi iniţiative ca absolut necesare pentru consolidarea unui stat democratic, motiv pentru care a şi iniţiat această reţea naţională a muzeelor şi memorialelor care au ca scop prezentarea trecutului comunist.

Pentru informaţii suplimentare despre workshop-ul Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România sau despre alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.