București, 4 decembrie 2018. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a participat luni, 3 decembrie, la marcarea celor șase decenii de la înființarea Procuraturii Speciale privind Crimele Nazismului (Zentrale Stelle der Landesjustizverwaltungen). Ceremonia de stat a avut loc la Ludwigsburg, reprezentând un bun prilej de consolidare a relațiilor instituționale.
Sarcina genuină a Procuraturii Speciale privind Crimele Nazismului, înființată de miniştri ai justiției din fosta RFG în 1958, este să adune și să analizeze date referitoare la crimele nazismului în Germania și în străinătate. Informațiile care rezidă în urma investigațiilor de natură documentară și de istorie orală sunt transferate către organele abilitate, care continuă cercetările și dispun conform procedurilor legale.
Sediul Procuraturii Speciale din Ludwigsburg deține 1 735 362 documente cartate care însumează trei categorii: dosare personale, dosare selectate în funcție de zonele geografice și documente ale unităților militare. În urma investigațiilor conduse de reprezentanții instituției au fost depuse până acum la Parchetul General german și la parchetele land-urilor 7 635 de investigații preliminare.
Din partea IICCMER a participat la recentul eveniment Radu Preda, președinte executiv, care a punctat aspecte legate de organizare și viziune. Au avut intervenții procurorul special dedicat crimelor nazismului, ministrul de justiție al land-ului Baden-Wuerttemberg, șeful arhivelor land-ului, fiind prezenți în public procurorul general al Germaniei, președintele Curții Constituționale a Germaniei, parlamentari, șefi ai structurilor de poliție și criminalistică, istorici, juriști și reprezentanți ai cultelor religioase.
Pentru misiunea IICCMER, experiența germană oferă un exemplu și ilustrează că timpul nu poate fi invocat pentru a face justiția imposibilă. Dimpotrivă. Cunoașterea istorică și memoria reprezintă bazele actului dreptății, chiar dacă incomplet, tardiv pentru victime sau, în optica unora, neputincios în repararea abuzurilor și ororilor comise de dictatura proletariatului.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.