Bucureşti, 04 iunie 2018. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) anunţă deschiderea aplicaţiilor pentru cea de-a XII-a ediţie a Universităţii de Vară Râmnicu Sărat – Trecutul contează, care va avea loc în perioada 19 – 25 august 2018.

Universitatea de Vară Râmnicu Sărat este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist. Programul îşi propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989, invitându-şi participanţii să reflecteze asupra diverselor aspecte ideologice, sociale şi politice. Întrucât efectele comunismului sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Studenţii vor avea oportunitatea de a participa la dezbateri și workshop-uri, precum și de a asista la prelegeri susţinute de foști deținuți politici, reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european.

Condiţii de participare

Sunt invitaţi să se înscrie studenţii cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani din ciclurile licenţial, masteral sau doctoral ale universităţilor din România şi Republica Moldova.

Cei interesaţi vor completa şi trimite formularul de înscriere (care poate fi descărcat aici) la adresa: universitatea@www.iiccmer.ro până pe 15 iulie 2018. Aplicaţiile, în urma cărora vor fi selectaţi 15 participanţi, vor fi evaluate de un juriu format din experţi ai IICCMER. Sunt excluse contestaţiile. Rezultatele vor fi anunţate pe 20 iulie 2018 pe site-ul şi pe pagina de Facebook IICCMER.

Candidaţii admişi vor fi contactaţi ulterior pentru informaţii suplimentare. Costurile de cazare, masă şi transport sunt acoperite de organizatori.

Pentru mai multe informaţii despre Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat sau alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactaţi la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.