Joi, 8 martie, IICCMER a organizat, cu sprijinul ICR, conferinţa „Femei în comunism – Destine individuale şi colective ”. Într-o atmosferă de sărbătoare comemorativă, cele peste 100 de persoane prezente au avut oportunitatea să asculte mărturia fostei deţinute politic, Nina Moica, textele scriitoarei Ioana Pârvulescu și prezentarea istoricului IICCMER, Clara Mareş. Întâlnirea a fost moderată de Radu Preda, preşedinte executiv IICCMER. De asemenea, în cadrul conferinţei, participanţii au vizionat, în premieră, filmul „Femei în prigoană”, realizat de IICCMER

Radu Preda, Preşedinte executiv IICCMER: „Omagiem, în absenţă, din păcate, din ce în ce mai mult, pe acele figuri minunate de femei care s-au dovedit a fi „bărbate”, în plină dictatură totalitară. Nu în sensul caragialesc, desigur, ci într-unul nemijlocit. Femei puternice, cu un caracter pe măsură, care au fost fie în detenţie, fie au pactizat cu cei din munţi, fie au avut, iată, atitudini subversive, în contextul, de pildă, al colectivizării. Ele şi-au dat măsura unui civism din care noi, astăzi, în generaţia #Rezist, avem multe de învăţat”.

Clara Mareş, istoric IICCMER, despre soţia scriitorului I.D.Sîrbu: „Înainte de a muri, în septembrie 1989, Gary i-a spus profetic: «Te voi vizita zilnic!» şi doamna Sîrbu mi-a confirmat – de 29 de ani, în fiecare zi, primeşte rânduri, cărţi, texte, telefoane, vederi de la oameni care l-au cunocut, care s-au îndrăgostit de scriitorul Sârbu, care l-au descoperit. Şi eu constat cum, la Craiova, există o căsnicie care continuă, deşi un soţ a dispărut.  Şi mai constat cum dragostea poate transcende moartea.”

Nina Moica, fostă deţinută politic: „Suferinţele femeilor nu ştiu dacă se pot explica. Dacă făceai ceva ce nu le convenea gardienilor, erai băgat la izolator: o închisoare în altă închisoare. 4 pereţi reci, nu vă pot spune frigul care se putea îndura, foamea aceea permanentă. Toată lumea vorbeşte despre foamea aceea, dar e cumplit să-ţi fie foame oră de oră, zi de zi, an de an. Iar pe lângă toate astea cu foamea şi cu frigul, umilinţa a fost cumplită. Nu te mai simţeai om.”

Ioana Pârvulescu, scriitoare: „Infernul trăit de femei este, într-adevăr, altfel decât cel trăit de bărbaţi.”

Evenimentul a fost deschis tuturor persoanelor interesate de subiectul opresiunii politice comuniste și de maniera în care aceasta a influențat destinul unor femei provenind din medii socio-culturale diferite. Totodată, el a atins și subiectul strategiilor de supraviețuire și rezistență dezvoltate de acestea în raport cu ostracizările ideologiei dominante post-belice.

Mulţumim participanţilor, precum şi reprezentanţilor mass-media care au răspuns invitaţiei noastre.