„Gala Istoriei Contemporane” este un proiect organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Fundația Hanns Seidel – România care presupune premierea celor mai bune lucrări pe teme de istorie contemporană din anul precedent. Obiectivele noastre principale sunt popularizarea istoriei contemporane și încurajarea autorilor și editurilor care publică sau traduc cărți pe această temă.

Deși istoria contemporană este un subiect de maxim interes atât pentru societate, cât și pentru mass-media, puținii autori care aduc contribuții de cercetare importante nu sunt suficient de bine (re)cunoscuți și promovați. „Gala Istoriei Contemporane” își propune să compenseze lipsa încurajărilor și condițiile materiale și logistice insuficiente, prin premierea celor mai bune contribuții din domeniu într-un mediu de gală, dar și să încurajeze editurile care publică volume de istorie.

Pe de altă parte, considerăm că, la fel ca în multe alte domenii, nu există încă o distincție clară între lucrările meritorii și cele mai puțin valoroase, iar publicul merită să aibă câteva puncte de reper (chiar dacă nu definitive) din acest punct de vedere. Alegerea istoriei contemporane vine din recunoașterea faptului că acesta este un domeniu cu profunde implicații social-politice. Producțiile sale culturale pot lămuri trecutul recent atât de controversat încă, pot influența stima de sine și chiar proiectul de țară al României, la care ambii organizatori își doresc să își aducă o contribuție.

Prima ediție a Galei a fost organizată pe 24 octombrie 2016 de către ONG-ul Centrul de Studii în Istorie Contemporană și Fundația Hanns Seidel – România. Informații și poze de la prima ediție, găsiți aici, iar mai multe detalii despre eveniment, pe site-ul dedicat: www.galaistco.ro. De asemenea, dacă doriţi să intraţi în posesia unei invitaţii, vă rugăm să ne comunicaţi acest lucru la adresa: acces@galaistco.ro.

Puteţi descărca Regulamentul Oficial aici.