București, 29 octombrie 2018. În perioada 24 – 28 octombrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer (KAS) și Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, a organizat la Șimleu Silvaniei – Bădăcin – Zalău – Cluj-Napoca workshopul Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România, eveniment aflat la a VIII-a ediție.

Evenimentul a reunit muzeografi, istorici, profesori de istorie, sociologi, arhitecți, manageri de proiect și alți specialiști din țară și din Republica Moldova preocupați de memorializarea trecutului comunist totalitar. Obiectivul principal a constat  în realizarea unui schimb de experiență și bune practici care să sprijine conceperea și derularea unor programe culturale de amploare despre comunismul din România.

Dintre inițiativele și proiectele de memorializare situate în centrul preocupărilor amintim: Casa memorială „Márton Áron”, Sândominic (Lázár Csilla), Muzeul Județean Satu Mare (Claudiu Porumbăcean), Casa natală Gheorghe Gheorghiu-Dej, Bârlad (Liviu Țăranu), Memorialul „Gherla” (Pr. Grigorie Benea), Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural (Cristina Pușcaș), Societatea Culturală „Condiția Română”, Petrila (Ion Barbu), Modernism.ro (Cosmin Năsui), Muzeul Universității București (Florentina Nițu), Memorialul Revoluției, Timișoara (Rado Gino), Inițiative (Arh. Daniel Berindean, București).

Participanții au avut ocazia să viziteze: Centrul Cultural „Șincai – Coposu”, Bobota, Centrul Cultural „Simion Bărnuțiu”, Bocșa, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, Muzeul de Istorie și Artă Zalău, Expoziția Multimedia DISCO BTT – Discotecile Perioadei Comuniste, din Cluj, Expoziția Iuliu Maniu – patriot și martir al neamului românesc de la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În cadrul workshop-ului a fost relansat site-ul creat de IICCMER www.reteauamemoriei.ro, aflat în acest moment în versiunea beta. Site-ul, unic în România, va oferi publicului larg, printre altele, șansa să regăsească în același loc memoriale și muzee, case memoriale, locuri istorice, expoziții, dedicate perioadei comuniste, încurajând astfel turismul cultural și accesul la informații actualizate cu acuratețe.

În penultima zi a workshop-ului, participanţii au fost prezenţi la concertul extraordinar „Întoarcere acasă”, un eveniment dedicat memoriei lui Iuliu Maniu. Pe scenă a urcat interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe, cu repertoriul „Un Secol de Dor”, alături de Corala Regală Transilvană „Dulce Românie”. Spectacolul de gală „Centenar 2018. Iuliu Maniu – Întoarcerea acasă. Eveniment caritabil pentru sprijinirea restaurării Casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin”, a fost un eveniment organizat în parteneriat cu IICCMER.

Expoziţia unică la nivel naţional, deschisă din ianuarie 2018 la Muzeul de Istorie şi Artă Sălaj a fost un alt moment inedit în cadrul workshop-ului. Pentru a promova patrimoniul local, dar şi pentru a atrage publicul tânăr, în incinta Muzeului a fost amenajată o sală în care vizitatorii pot face o călătorie virtuală în epoca romană, pe străzile oraşului Porolissum.

Workshop-urile Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România reprezintă un pas coerent prin intermediul cărora IICCMER pune în lumină cele mai importante proiecte legate de memorializarea trecutului comunist. Mai mult, activităţile din cadrul workshop-urilor întăresc necesitatea înfiinţării, la Bucureşti, a unui Muzeu al Crimelor Comunismului în România (MCCR), proiect menit să consolideze România ca stat democratic.

Printre organizatorii proiectului din partea IICCMER se numără: Cosmin Budeancă, Dalia Bathory, Irina Hasnas-Hubbard și Ana Teodorescu.

Parteneri locali care ne-au fost alături şi cărora le mulţumim: Parohia Greco-Catolice Bădăcin, Casa Memorială „Iuliu Maniu” BădăcinCentrul Național de Informare și promovare Turistică Șimleu SilvanieiMuzeul de Istorie și Artă ZalăuMuzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Ediţiile anterioare:

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.