Miercuri, 31 octombrie 2018. Marţi, 30 octombrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a participat, în calitate de partener, la a 25-a Aniversare a Asociaţiei Umanitare Il Chicco. Evenimentul a avut loc la Iaşi, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

Asociaţia Umanitară Il Chicco a fondat prima casă de tip familial în România în 1993, obținând în mod oficial plasamentul câtorva copii și tineri preluați din situația de „internat“ din secția de neurologie infantilă Popesti, la aproximativ 60 km de Iași, în regiunea Moldova, România.  Stefania De Cesare, fondatoarea asociației, sosește în România cu un grup de voluntari pentru a ajuta copiii orfelinatului din Popești. Ceea ce a găsit în această instituție i-a schimbat viața. La Popești trăiau aproximativ o sută de copii și tineri cu dizabilități fizice și mentale într-o stare completă de abandon fiind victime ale violenței de toate tipurile. În 25 de ani, Il Chicco a primit 68 de copii și tineri abandonați, mulți dintre ei cu dizabilități. (vezi video Il Chicco: https://www.youtube.com/watch?v=N6NKmA0hnoE).

Prin prisma protocolului încheiat cu Asociaţia Umanitară Il Chicco, IICCMER sprijină din punct de vedere legal adunarea materialelor și mărturiilor din următoarele instituții de stat: Secția de Neuropsihiatrie Infantilă Popești-Iași, Secția de Neuropsihiatrie Infantilă Bivolari-Iași, Căminul Spital Miclăușeni-Iași. Mai mult, IICCMER pune la dispoziţie date, mărturii, documente, înregistrări audio / video şi fotografii privind represiunea comunistă în România, în măsura în care aceasta este posibilă conform dispozițiilor legale în vigoare. De asemenea, IICCMER va sprijini Asociația pentru organizarea de dezbateri / acţiuni media şi creşterea gradului de interes al populaţiei privind cunoașterea situația adulților care au copilărit în casele de copii în vremea comunismului, în limitele impuse de resursele bugetare și de dispozițiile legale în vigoare.

Cu ocazia celei de a 25-a Aniversări, au avut intervenţii Carmen Scripcaru, Președinte Asociația Umanitară Il Chicco, Alois Gherguț, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UAIC Iași, Marco Giunti, Ambasadorul Italiei în România, Antonietta Spagnuolo, Fundaţia Assistance Internationale (FAI), Lugano, Elveţia, Costel Grojdea, Agentia Județeană de Plăți și Inspecții Sociale Iași, Florin Soare, IICCMER, Stefania De Cesare, fondatoarea Asociației Umanitare Il Chicco, Andrea Popa, coordonator şi psiholog, Manuela Nistor, fizioterapeut, Maurizio Peciccia, Președintele secției italiene International Society of Psychological and Social Approaches to Psychosis (ISPS). La finalul evenimentului, Luiza Stefania Torboli a susţinut un recital vocal. La eveniment au participat din partea IICCMER cercetătorii Florin Soare şi Constantin Vasilescu, ambii implicaţi în investigaţiile legate de săvârșirea de tratamente neomenoase aplicate copiilor.

Potrivit cadrului legal de funcționare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept. IICCMER a depus deja două denunţuri cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în cămine spital sau în spitale pentru copii neuropsihici cronici:

  1. Denunţ către Parchetul General cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în Spitalul pentru copii neuropsihici cronici SiretDenunţul face referire la perioada 01.01.1980 – 22.12.1989 în care au murit 340 de minori.
  2. Sesizare penală privind tratamentele neomenoase aplicate în perioada comunistă în căminele spital din Cighid, Păstrăveni și Sighet care au avut drept urmare moartea a 771 de minori (număr provizoriu).

Conform informațiilor primite de IICCMER, aspectele sesizate sunt cercetate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Cu alte cuvinte, s-a început urmărirea penală in rem, cu privire la faptă. Având în vedere dimensiunile de mari proporții ale ambelor denunțuri, IICCMER continuă să sprijine eforturile Parchetului General prin date și investigații științifice.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.