La editura Corint a apărut, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), al treilea volum al jurnalului marelui om politic Ion Raţiu, Reorganizarea exilului (1963 – 1968).

Ion Raţiu, liderul ales al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, cu sediul la Londra, a fost un membru remarcabil al opoziţiei faţă de Nicolae Ceauşescu. Jurnalist şi publicist, Ion Raţiu a fost şi un om de afaceri de succes, oferind totodată sprijin celor care fugeau de sub dictatura ceauşistă. După 50 de ani petrecuţi în exil, în 1990 s-a întors în ţară pentru a candida la preşedinţie. Deşi a câştigat un loc în Parlament de unde şi-a slujit ţara în ultimul deceniu de viaţă, înfrângerea sa la alegerile prezidenţiale i-a determinat pe mulţi să şi-l amintească ca pe „cel mai bun preşedinte pe care România nu l-a avut”.

În ceea ce privește volumul al treilea, Nicolae C. Rațiu este de părere că ”Perioada anilor 1963–1968 a fost una plină de realizări din viața lui Ion Rațiu. Misiunea și scopul său, visul său de nepotolit de a vedea, într-o zi, o Românie liberă și democratică l-au inspirat în tot ceea ce a întreprins. Hotărârea lui de a asigura succesul afacerii sale din domeniul naval avea un obiectiv foarte clar: să dispună de mijloacele financiare prin care să-și atingă visul.”

Mai multe detalii despre Ion Raţiu şi despre activitatea sa sunt disponibile pe site-ul Fundaţiei Ion Raţiu.

Volumul Ion Rațiu. Jurnal volumul 3 – Reorganizarea exilului (1963 – 1968) este disponibil în librării şi online aici. De asemenea, cartea va fi lansată în București la salonul internațional de carte Bookfest (Complexul Expozițional Romexpo), între 29 mai și 1 iunie 2019. 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

*** Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.