București, 1 februarie 2019. În urma deciziei din 28 ianuarie 2019, Ministerul Justiției din Republica Cehă acordă compensații unui fost refugiat din Germania de Est, rănit în 1982 de gărzile de pe frontiera fostei Cehoslovacii în timp ce încerca să treacă dincolo de cortina de fier. Reamintim că IICCMER face apel public în această perioadă pentru strângerea de informații relevante privind încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale în cazul tentativelor de trecere a frontierei în perioada 1947-1989, mai ales la granița României cu fosta Yugoslavie, pe Dunăre, dar nu numai. Mai multe informații puteți afla aici: https://www.iiccr.ro/apel-public-tentative-de-trecere-a-frontierei-in-perioada-1947-1989/.

În încercarea de a trece de cortina de fier, Dl S.F., în vârstă atunci de 27 de ani, a fost împușcat în piciorul drept de patrula de lângă Volary din Sudul Boemiei. După ce a fost reținut pentru șase zile, acesta a fost expulzat înapoi în Germania de Est. Dl S.F. a fost reabilitat în iunie 2018 de autoritățile cehe. Este pentru prima dată când autoritățile din Cehia acordă o compensație financiară unui german pentru prejudicii care au avut loc pe granița comună.

Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene, al cărei membru este Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, s-a implicat în reabilitarea şi compensarea refugiaţilor arestaţi în Cehoslovacia până în 1989. Până în prezent, 15 persoane au fost reabilitate și multe altele sunt pe cale de a beneficia de această cale legală.

Este o altă reușită pentru susținerea drepturilor victimelor comunismului. Asta ne arată că procesul reconcilierii cu trecutul comunist nu este încă încheiat. Alte cazuri de reabilitare similare ne vor învăța o altă lecție a unei părți negre din istorie cu scopul de a evita astfel de greșeli în viitor, a afirmat Peter Rendek, Director al Platformei.

Activitățile fac parte dintr-un proiect amplu al Platformei – care cuprinde demersuri de natură juridică, dar și conferințe sau filme – intitulat “Justice 2.0”.

Radu Preda, președinte executiv IICCMER: Așa cum se știe, mai ales pe frontiera dintre România și fosta Yugoslavie, pe Dunăre, s-au consumat acte de eroism și cruzime deopotrivă. Pentru a documenta aceste biografii ale „frontieriștilor”, IICCMER face apel la memoria familiilor și a persoanelor care fie au fost direct implicate, fie au asistat la asemenea episoade. În afara poveștilor de succes ale celor care au reușit să evadeze la propriu din blocul statelor subjugate de bolșevism, avem o datorie față de destinele necunoscute ale celor care, cu precădere tineri, au eșuat. Informațiile astfel colectate urmează să fie sortate, verificate, coroborate cu altele, obținute prin cercetarea proprie a IICCMER, și organizate în vederea sesizării organelor judiciare.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.