București, 18 februarie 2019. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a desfășurat în ultimii ani mai multe campanii de cercetări arheologice la Tîrgu Ocna și Periprava, în locurile unde se cunoaște că au fost îngropați deținuții politici morți în unitățile de detenție care au existat sau care încă mai funcționează în aceste localități. Acţiunile noastre au urmărit căutarea și descoperirea mormintelor precum și recuperarea rămășițelor pământești ale deținuților politici, acest demers urmând să fie continuat și în perioada următoare. Misiunea institutului se desfășoară în strânsă conlucrare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la această unitate de parchet aflându-se în lucru două dosare penale în cauza acestor decese, deschise în urma unor sesizări înaintate de IICCMER.
În urma cercetărilor arheologice efectuate până în prezent au fost descoperite osemintele a 53 de deținuți politici, 40 provenind de la Periprava și 13 de la Tîrgu Ocna. Rămășițele pământești recuperate se află depuse pentru analize și examinări de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iași și București. Cea mai importantă procedură medicală este reprezentată de realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate în vederea identificării acestora. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară recoltarea unor probe comparative pentru stabilirea ADN-ului de la rudele și urmașii în viață ai victimelor. Costurile pentru aceste analize revin în sarcina statului.
Având în vedere cele arătate, IICCMER face un nou apel către persoanele care au avut în familie deținuți politici decedați la Tîrgu Ocna și Periprava, precum și către orice persoană care are cunoștință despre astfel de rude, ca să contacteze pe orice cale instituția noastră sau direct pe organizatorul și responsabilul cercetărilor arheologice, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0721 400 396), în vederea informării asupra procedurilor legale ce trebuie urmate și a îndrumării către autoritățile care au în sarcină identificarea victimelor.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.