București, 10 octombrie 2019. Turneul de promovare al volumului Panorama comunismului în Moldova sovietică a debutat săptămâna trecută la Ambasada Republicii Moldova în București și a continuat cu Serata PEN. Lansări de carte vor avea în continuare loc la Cluj-Napoca, Iași, Galați, Chisinău, cu participarea autorilor din Republica Moldova.

Printre invitații lansării de carte de la Ambasada Republicii Moldova, care a avut loc miercuri, 2 octombrie, s-au numărat: Ambasadorul Republicii Moldova în România, Excelența Sa Mihai Gribincea și autorii: Ana-Maria Plămădeală, Maria Sleahtitchi, Vladimir Bulat. Evenimentul a fost moderat de Liliana Corobca, editorul volumului.

În cadrul lansării, scriitoarea Maria Sleahtitchi a atins multiple subiecte, printre care și condiţia literaturii moldoveneşti: ”Ca în toate țările postsocialiste, postsovietice, cred că există un fel de cenzură economică. Este foarte greu să trăiești din scris. Nimeni nu trăiește din scris în Republica Moldova. Probabil celelalte ramuri artistice, precum pictura sunt într-o altă situație. Literatura la acest moment este o activitate pe care o practici după ce îți câștigi existența din altceva. Dar cu toate acestea avem scriitori foarte buni. Basarabenii au început să facă literatură de valoare și la Paris și în Italia. Am mari speranțe din acest punct de vedere că lucrurile vor merge spre bine.”

În ceea ce priveşte perspectiva unui proces al Comunismului în Republica Moldova, Maria Sleahtitchi a explicat că în prezent este dificilă asumarea unui astfel de act din cauza divizării politice şi culturale a societăţii din partea dreaptă a Prutului.

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a apreciat rolul pozitiv al apariției volumului Panorama comunismulu în Moldova sovietică, în contextul în care istoria este astăzi parte a unui război hibrid în spațiul postsovietic.  În acest sens, reprezentantul Republicii Moldova la București a dat exemplu comunicatul Ambasadei Ruse din 28 iunie în care se sugerează că sovieticii au fost eliberatori în Basarabia: “Este foarte important să apară astfel de volume. Este foarte important sa facem astfel de acțiuni de promovare a cărților bune de istorie pentru că dacă ne amintim de comentariile Ambasadei ruse din 28 iunie anul curent, în legătura cu ziua de 28 iunie, vedem că de fapt istoria este parte a unui război hibrid în spațiul postsovietic. În acele comentarii se vorbea cum basarabaenii au întâlnit cu bucurie pe “eliberatorii” sovietici. Deși au trecut aproape 30 de ani de cand s-a dezintegrat URSS, istoriografia rusă în ceea ce privește problematica Pactului Ribbentrop-Molotov și problemele ce țin de istoria Basarabiei nu s-au schimbat aproape cu nimic”.

Despre volumul sprijinit de IICCMER, Radu Preda, președinte executiv: La trei decenii de la căderea simbolică a comunismului în majoritatea fostelor ţări captive lagărului sovietic, un interval care multora pare destul de lung încât să motiveze indiferenţa şi chiar uitarea, avem nevoie mai mult decât oricând de instrumente de lucru care să ne ajute şi să ajute generaţiile viitoare în procesul de înţelegere a mecanismelor terorii declanşate în numele unei idei aparent generoase. Cercetarea fundamentală a perioadei comuniste şi a urmărilor toxice ale acesteia nu reprezintă doar o reverenţă faţă de milioanele de victime, ci (şi) o investiţie în viitor.

Turneul de promovare continuă astfel:

  • ClujJoi, 17 octombrie, ora 18.00, Book Corner Librarium (Bd. Eroilor 15)
  • IașiMiercuri, 23 octombrie, ora 11.00, Sala BP Hașdeu, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (Strada Păcurari 4) și Joi, 24 octombrie, ora 17.30, Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Corp A, Bulevardul Carol I 11)
  • GalațiMiercuri, 30 octombrie, ora 17.00, Sala Senatului (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Str. Domnească 47)

Volumul Panorama comunismului în Moldova sovietică este disponibil online și în librării. Cuprinsul poate fi consultat aici.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@www.iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

***Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.