București, 28 februarie 2019. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Episcopia Hușilor, Vă invită vineri, 1 martie 2019, la Simpozionul Național Episcopul Grigorie Leu – Slujire și Mărturisire. Biserica în Comunism.

Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Primăriei Huși, începând cu ora 11:00. Vor susține comunicări PS Părinte Ignatie al Hușilor, Conf. dr. Radu Preda, președinte executiv al IICCMER, Cercetătorul Adrian Nicolae Petcu, Pr. dr. Nicolae Hurjui, Pr. conf. univ. dr. Jan Nicolae, Pr. conf. univ. dr. Alin Viorel Albu, Prof. Costin Clit, Protos. Zaharia Curteanu.

În cadrul simpozionului Pr. Nicolae Cătălin Luchian va lansa cartea Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei. Documente (1924 – 1949).

Reamintim că IICCMER împreună cu Parchetul Militar a desfășurat în septembrie 2018 o acţiune de investigaţii arheologice în municipiul Huși, jud. Vaslui. Obiectivul acțiunii a constat în deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale fostului episcop de Huși, Grigorie Leu, mort în condiții suspecte la 1 martie 1949.

Episcopul Grigorie Leu, care înainte de a conduce Episcopia Hușilor a ocupat și alte înalte demnități în ierarhia Bisericii Ortodoxe, fiind episcop vicar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, episcop al Argeșului și membru în Sfântul Sinod, a fost cunoscut ca un critic al ideologiei comuniste bazate pe ateism și ulterior ca un opozant al regimului politic instaurat după război în România. Atitudinile anticomuniste manifestate deschis înainte de 1944, ostilitatea, nemulțumirile și reproșurile față de noul regim politic, exprimate în mod direct sau indirect, l-au adus în atenția autorităților încă din primii ani de afirmare represivă a noului regim. În istoria represiunii şi a rezistenţei româneşti împotriva comunismului acest ierarh ortodox ocupă un loc de cinste, după cum o atestă faptele, documentele şi mărturiile celor care au participat la evenimente. În România, pe toată perioada regimului comunist, au existat și alte cazuri asemănătoare în care persoane devenite incomode pentru guvernanți au decedat subit în urma unor astfel de proceduri instrumentate de fosta Securitate la comanda liderilor comuniști.

Reportaj video la faţa locului, realizat de Trinitas TV: https://www.youtube.com/watch?v=5OFXc9PCHCg.

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.