București, 15 aprilie 2019. Autoritățile din Zimbabwe vor iniția acțiunile de exhumare și înmormântare pentru victimele ucise în 1980, în urma masacrelor Gukurahundi, în care și-au pierdut viețile 20 000 de cetățeni nevinovați.
Gukurahundi este termenul folosit pentru a face referire la conflictele din anii 1980 dintre Matabeleland și Midlands, regiune cunoscută pentru minele sale de aur și diamante. Conflictele au fost inițiate de Brigada a Cincea, un regiment de elită antrenat de Coreea de Nord și aflat în subordinea Forțelor de Apărare din Zimbabwe.
În urma operațiunii Gukurahundi, clasificată drept genocid (în traducere „primele ploi care spală pleava”), corpurile celor 20 000 au fost aruncate în mine și înhumate în masă.
Secretarul de stat, Virginia Mabhiza: Implementăm și mecanisme de protecție pentru cei afectați de Gukurahundi pentru ca aceștia să poată vorbi liber despre experiențele prin care au trecut.
Exhumarea și înmormântarea victimelor reprezintă un pas important în încheierea celui mai întunecat capitol din istoria statului independent, Zimbabwe.
Reamintim că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) rămâne constant în misiunea sa de recuperare a rămășițelor pământești aparținând deținuților politici. Acțiunile de investigații arheologice efectuate de IICCMER pot fi urmărite atât în cadrul emisiunilor TV dedicate, precum și pe site-ul nostru, accesând secțiunea Investigații speciale.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: https://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.