Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță deschiderea aplicațiilor pentru cea de-a XIII-a ediție a Universității de Vară pentru studenți, care va avea loc în perioada 19 – 21 august 2020.

Universitatea de Vară este unul dintre principalele proiecte educaționale adresate tinerilor din România interesați de studierea comunismului românesc. Programul își propune să analizeze diferite aspecte ale perioadei 1945-1989, de la măsurile represive luate împotriva oponenților la politicile economice, sociale sau culturale implementate de regimul comunist. Într-o societate în care traumele trecutului recent sunt încă resimțite, iar discursul despre memoria totalitarismului naște în continuare discuții aprinse, nevoia de analiză și reflecție face mai necesară ca oricând studierea perioadei comuniste. Astfel, o mai bună cunoaștere a anilor 1945-1989 poate ajuta la o înțelegere aprofundată și obiectivă a modului în care trecutul condiționează prezentul.

Având în vedere contextul actual al restricțiilor generate de pandemia de Covid19, cursurile Universității de Vară, care în anii anteriori se organizau la Râmnicu-Sărat, se vor desfășura exclusiv online, iar lectorii vor fi experți ai IICCMER.

Condiții de participare

Sunt invitați să se înscrie studenții cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani din ciclurile licențial, masteral sau doctoral ale universităților din România.

Cei interesați vor completa și trimite formularul de înscriere (care poate fi descărcat aici) la adresa: lucian.vasile@www.iiccmer.ro și office@www.iiccmer.ro până pe 31 iulie 2020. Aplicațiile, în urma cărora vor fi selectați 15 participanți, vor fi evaluate de un juriu format din reprezentanți ai IICCMER. Sunt excluse contestațiile. Rezultatele vor fi anunțate pe 6 august 2020 pe site-ul și pe pagina de Facebook IICCMER. Candidații admiși vor fi contactați ulterior pentru informații suplimentare.

Pentru mai multe informații despre Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat sau alte proiecte IICCMER, vă rugăm să ne contactați la telefon +40 21 316 7565 sau la e-mail office@www.iiccmer.ro.