Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) susţine iniţiativa Reţelei Europene „Memorie și Solidaritate” (European Network Remembrance and Solidarity) „Remember. August 23”, derulată anual din 2013 pentru comemorarea victimelor regimurilor totalitare din secolul XX.

 

Pe 23 august, ziua semnării pactului Ribbentrop-Molotov în 1939, sunt comemoraţi toți cei care au pierit ca urmare a acțiunilor criminale ale național-socialismului și comunismului. În acest scop, Rețeaua Europeană „Memorie și Solidaritate” a pus la dispoziție o insignă cu inscripția „Ține minte. 23 august” (Remember. August 23), pe care toţi cei care doresc să se implice o pot distribui ca imagine pe paginile lor sau o pot prinde în piept, ca omagiu adus memoriei milioanelor de victime ale regimurilor totalitare.

 

Cei interesaţi să afle mai multe informații și să se alăture iniţiativei „Remember. August 23“ sunt invitați pe pagina web http://www.enrs.eu/august23, unde sunt disponibile detalii despre campanie, context istoric, povești ale victimelor, precum și materiale educaționale.

 

În plus, de câțiva ani, ENRS pregătește și câteva filme scurte de 30 de secunde, dedicate celor care au suferit violențe în timpul regimurilor totalitare și care să ne amintească de această zi importantă pentru Europa. Spoturile pot fi vizualizate aici: https://enrs.eu/video/list?project=remember-august-23.

 

Eroii filmului din acest an au fost Elina Machálkova și Johann Wilhelm „Rukeli” Trollmann. Prima, o femeie de etnie romă din Cehia, forțată de naziștii germani să părăsească școala și să facă muncă forțată. Din vara lui 1944, Elina s-a ascuns pentru a evita sterilizarea forțată. După război, ea a devenit faimoasă pentru interpretările sale ale muzicii populare rome. Johann Wilhelm Trollmann, deși era campion german la box, a fost deportat în lagărul de concentrare KZ Neuengamme doar pentru că era rrom.

 

Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare a fost proclamată de către Parlamentul European la 23 septembrie 2008. Scopul ei este comemorarea victimelor deportărilor în masă și a exterminărilor, cât și consolidarea democrației și întărirea păcii și a stabilității în Europa. Această zi a fost comemorată pentru prima dată în anul 2011 în Varșovia, sub auspiciile Președinției poloneze a Uniunii Europene. A fost emisă atunci „Declarația de la Varșovia“, ai cărei semnatari au subliniat necesitatea de păstrare în memoria europenilor a consecințelor regimurilor totalitare criminale și au cerut Uniunii Europene să cerceteze și să centralizeze documentele referitoare la crimele comise de aceste regimuri.

 

Rețeaua Europeană „Memorie și Solidaritate” este o rețea internațională, al cărei scop este cercetarea, documentarea și popularizarea istoriei Europei în secolul XX și modalitățile de comemorare ale acesteia. Din această reţea fac parte Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România.