Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), alături de Editura Omnium și Facultatea de Științe Politice a Universității din București, vă invită marți, 21 mai, ora 11.30, la evenimentul care marchează lansarea volumului Moscova provoacă lumea, o „carte profetică” care evidențiază calitățile de vizionar ale autorului său, cunoscutul om politic Ion Rațiu. Conferința și lansarea de carte vor avea loc la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București (Str. Spiru Haret nr. 8, Sala „Corneliu Coposu”, etaj).

 

Evenimentul îi va avea ca invitați pe dl Nicolae C. RAȚIU, Președintele „Rațiu Family Charitable Foundation”, dl Dennis DELETANT, Woodrow Wilson Public Policy Fellow, dna Mioara ANTON, Directoarea Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, dl Cristian PREDA, dl Armand GOȘU, Facultatea de Științe Politice, Universitatea  din București, și dl Ștefan BOSOMITU, expert la Compartimentul Investigații Speciale al IICCMER.

 

Recenzii

„Scrisă în anii 1949-1950, când se vorbea adesea despre posibilitatea începerii celui de-al treilea Război Mondial, și publicată la Londra la sfârșitul anului 1986, când debutaseră politicile de perestroika și glasnost ale lui Mihail Gorbaciov, cartea lui Ion Rațiu intitulată «Moscova provoacă lumea» a lansat, încă de atunci, un avertisment clar pentru Occident: ambițiile imperiale ale Rusiei nu vor înceta niciodată. Rațiu a fost un politician vizionar, așa cum acest volum dovedește cu prisosință.” (Armand GOȘU)

 

Despre autor

Ion Rațiu s-a născut la Turda la 6 iunie 1917, descendent al unei familii atestate în Transilvania din secolul al XIV-lea. În 1940, a fost numit consilier la Legația României de la Londra, sub ministrul Viorel Tilea. Rațiu a rămas în exil în Regatul Unit din 1940 până în 1990, unde a înființat Fundația Rațiu (1979) și Uniunea Mondială a Românilor Liberi (1984). În calitate de jurnalist la BBC sau la alte agenții internaționale de presă, de fondator al unor publicații precum Free Romanian Press sau Românul Liber și de membru al unor organizații precum Amnesty International, Ion Rațiu a militat constant pentru restabilirea democrației în România. În decembrie 1990, el a reușit să se întoarcă în țară, unde a participat activ la reconstrucția PNȚCD și a devenit deputat. A candidat pentru funcția de președinte al României, în 1990, fără să câștige acea bătălie electorală, însă devenind rapid unul dintre cei mai cunoscuți oameni politici români. Până la decesul său, în anul 2000, Ion Rațiu și-a servit patria din mai multe funcții publice.

 

Volumul Moscova provoacă lumea a apărut la Editura Omnium sub egida IICCMER și este disponibil în librării și online.  

Pentru mai multe informații despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactați la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 40 21 316 7565 și să ne urmăriți pe site-ul nostru iiccmer.ro sau pe platformele Facebook și Instagram.