În cursul zilei de ieri, 16 mai 2024, Cancelaria Prim-ministrului României a organizat, în Salonul „Banat” de la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru dedicată stabilirii calendarelor de acțiuni pentru două obiective de Investiții prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR): Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România și, respectiv, Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului.

 

Întâlnirea a fost coordonată de dl Ministru Alexandru-Mihai Ghigiu, Șeful Cancelariei Prim-ministrului, alături de care s-au aflat dl Secretar de Stat Dragoș Hotea și, din partea Secretariatului General al Guvernului, dl Secretar de Stat Mihnea-Claudiu Drumea.

 

Echipa Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (structură de reformă) a fost condusă de dl Subsecretar de Stat Răzvan Popescu și de dna Director Simona Cuza, iar cea a Companiei Naționale de Investiții (structură de implementare) de dna Director General Manuela Pătrășcoiu.

 

Din partea IICCMER, la întâlnire au participat dl Prof.univ. dr. Daniel Șandru, Președinte executiv, dl Director executiv Dan-Mihai Țălnaru și dna arh. Cătălina Bulborea, Manager de proiect, care au fost însoțiți de dl Sorin-Valentin Cîrjan, Primarul Municipiului Râmnicu Sărat.

 

În contextul discuțiilor s-a stabilit ca, în perioada imediat următoare, să fie depășite toate etapele birocratice de dinaintea lansării licitației pentru atribuirea proiectului de investiții de la „Închisoarea Tăcerii”, și anume: semnarea protocolului între IICCMER și CNI, aprobarea indicatorilor tehnico-economici, semnarea actului adițional la contractul semnat cu MIPE pe 4 octombrie 2022 (conform prevederilor OUG 42/25 aprilie 2024) și aprobarea unei Hotărâri de Guvern privind valoarea prevăzută a investiției, care este, în acest moment, de 146 milioane de lei.

 

Stabilirea acestui calendar cu date concrete, a cărei respectare strictă va fi monitorizată de Cancelaria Prim-ministrului României, ne determină să fim încrezători că vom putea organiza șantierul, efectua branșamentele necesare (cu sprijinul Primăriei Râmnicu Sărat) și începe lucrările de restaurare și construcție în acest an.

 

Adresăm mulțumirile noastre, pentru interes și implicare, domnilor Alexandru-Mihai Ghigiu, Dragoș Hotea, Mihnea-Claudiu Drumea și Sorin-Valentin Cîrjan, precum și colegilor din MIPE și CNI!

 

***

Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 11 „Turism și Cultură” (PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!).

 

Titlul proiectului Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în România
Locația proiectului (regiunea, zona, localitatea) Regiunea de dezvoltare Sud-Est, județul Buzău, localitatea Râmnicu Sărat
Beneficiar Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc
Obiectivele principale ale proiectului Transformarea fostei închisori din Râmnicu Sărat într-un memorial dedicat victimelor represiunii comuniste, prin conservarea, restaurarea și punerea în valoare a ansamblului monument istoric „Fostul penitenciar”, și înființarea unui centru educațional privind comunismul, dedicat în principal tinerilor, ce va funcționa într-o construcție nouă, subterană în cea mai mare parte.
Apel PNRR/2022/C11/MIPE/I2./Modernizarea/crearea de muzee și memoriale
Perioada de implementare 04.10.2022 – 30.06.2026
Valoarea totală a proiectului 67.428.116,37 lei
Valoarea eligibilă din PNRR 44.304.300 lei + TVA 8.417.817 lei

 

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

Pentru mai multe informații despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactați la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 40 21 316 7565 și să ne urmăriți pe site-ul nostru iiccmer.ro sau pe platformele Facebook și Instagram.