Miercuri, 26 iunie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a avut onoarea de a primi vizita a două dintre primele asistente medicale britanice care au răspuns apelului lansat în 1990 de UK Nursing Standard și RCN Caring For Romania pentru ajutorarea copiilor din căminele-spital din țara noastră.

 

În cadrul întâlnirii avute cu Președintele IICCMER, dl Florin-Daniel Șandru, și cu dl Florin S. Soare, expert la Compartimentul Documentare și Investigații Speciale, Robyn Beckerleg şi Linda Barr au rememorat experiențele trăite în România imediat după căderea regimului comunist și și-au exprimat dorința de a sprijini demersul Institutului și ancheta procurorilor cu privire la Căminul-spital Plătărești și la alte instituții similare.

 

Reprezentanții Institutului au apreciat profund gestul celor două și au subliniat importanța colaborării internaționale în elucidarea abuzurilor din perioada comunistă.

 

„Apreciem enorm curajul și devotamentul acestor doamne. Mărturiile lor sunt de neprețuit pentru ancheta în desfășurare și pentru înțelegerea mai profundă a realităților din acea perioadă,” a declarat Președintele IICCMER.

 

Această vizită marchează un moment deosebit în eforturile de recuperare a adevărului istoric și de justiție pentru copiii instituționalizați în perioada comunistă. Sperăm ca acest exemplu de solidaritate internațională să inspire și alte persoane să contribuie la aceste demersuri esențiale.

 

Pentru informații despre cele mai recente acțiuni ale IICCMER cu privire la denunțarea abuzurilor suferite de copiii instituționalizați în perioada comunistă, click aici: https://bit.ly/documentareocrotitiprinexterminare.