Luni, 1 iulie 2024, la sediul Guvernului, a avut loc o întâlnire importantă între reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), dl Daniel ȘANDRU, Președinte executiv, și dl Dan ȚĂLNARU, Director executiv, și dl Secretar de Stat Dragoș HOTEA, alături de oficiali ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și ai Companiei Naționale de Investiții (CNI).

 

Scopul principal al discuțiilor a fost proiectul de amenajare a fostei închisori de la Râmnicu Sărat, inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care urmează să fie transformată în memorial dedicat victimelor comunismului și centru educațional privind comunismul în România.

 

Reprezentanții IICCMER au reiterat importanța istorică și culturală a acestui proiect, subliniind necesitatea conservării amintirii celor care au suferit și au pierit în timpul regimului comunist. De asemenea, au fost discutate aspectele tehnice și financiare ale proiectului, punându-se accent pe termenele de implementare.

 

Părțile implicate au reafirmat importanța colaborării strânse pentru a asigura succesul acestui proiect cu valoare istorică și educațională. Memorialul de la Râmnicu Sărat va servi ca loc de reculegere și de învățare, care va contribui la păstrarea vie a memoriei victimelor comunismului și la învățarea lecțiilor din greșelile trecutului.