Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează, în parteneriat cu Arhivele Naționale Iași, Rotary Club Fălticeni și Primăria Municipiului Fălticeni, vernisajul expoziției „Mihnea Berindei, o figură marcantă a exilului democratic de la Paris (1977-1989)”, vineri, 14 iunie 2024, ora 11.00, în Spațiul Expozițional din cadrul Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” din Fălticeni (Str. Republicii nr. 14).

 

Evenimentul, dedicat memoriei lui Mihnea Berindei, istoric și militant pentru drepturile omului, îi are ca invitați pe dl Daniel ȘANDRU, Președinte executiv al IICCMER, Nicoleta ȘERBAN, curator, Nicoleta HOȘTENARIU, Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni, și prof. Elena DELEANU, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni.

 

Mihnea Berindei (1948-2016) a fost unul dintre cei mai activi membri ai exilului românesc parizian, el fiind cel care a impulsionat recrearea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului la Paris, cea mai credibilă și mai eficientă organizație politică din exil. Acțiunile sale au avut mai multe direcții, de la protejarea disidenților din țară, menținerea legăturilor cu ziariști de la marile cotidiane franceze, o amplă activitate de documentare, participarea la manifestații, până la talentul organizatoric din interiorul exilului. Expoziția are ca scop evocarea personalității lui Mihnea Berindei și a contribuțiilor sale semnificative la istoria și cultura românească, încă prea puțin cunoscute.

 

Accesul este liber.

 

Pentru mai multe informații despre activitatea IICCMER, vă rugăm să ne contactați la e-mail office@iiccmer.ro sau la telefon 40 21 316 7565 și să ne urmăriți pe site-ul nostru iiccmer.ro sau pe platformele Facebook și Instagram.

 

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Prim-Ministrului României. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.